175 éve

2 órája

Az aradi vértanúkra emlékeztek Vépen

175 éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49-es szabadságharc 13 tábornokát és ugyanazon a napon gróf Batthyány Lajost, Magyarország első felelős miniszterelnökét Pesten. Az aradi vértanúk mártírhalálának évfordulójára szervezett megemlékezést pénteken Vépen a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI.

Tóth Katalin

Az iskola aulájában a himnusz után a Kormorán dala hangzott fel az aradi vértanúk emléknapján: Kik érted haltak…a végén a Szabadság, egyenlőség, testvériség! jelszavakkal. 

Az aradi vértanúkra emlékeztek
Az aradi vértanúkra emlékeztek Vépen a Hatos-iskolában
Fotó: Tóth Katalin

Majd a 4. évfolyamos tanulók a mikrofont egymásnak adva idézték fel a korabeli történéseket kezdve 1849 tavaszától, amikor „kiderült, hogy a magyar ellenállás nem olyan könnyen törhető le, mint ahogy azt a bécsi udvarban elképzelték", egészen a legtragikusabb napig, október 6-ig. Vetítéssel a háttérben súlyosan hatottak az aradi tábornokok utolsó mondatai és a tény, hogy 1850 tavaszáig 111 halálos ítéletet hajtottak végre: politikusokat, tiszteket, egyszerű embereket büntettek meg a szabadságharcban való részvételükért. 

Fotó: Tóth Katalin

A gyerekek emlékeztettek: október 6. azóta a magyar nemzet gyásznapja lett. Versekkel, zeneszámokkal tűzdelt műsorukban kimondták, ami máig érvényes: a magyar szabadságharc ugyan elveszett a túlerő miatt, de a nemzet áldozata nem volt hiábavaló. A templomkertben a kopjafánál koszorúzással folytatódott az ünnepség. 

Fotó: Tóth Katalin


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában