Megemlékezés

2 órája

Legyőzték a halált, mert bármikor készek voltak elviselni azt

Október 6-ához közeledve Szombathelyen és Sárváron is megemlékeztek Batthyány Lajosról és az aradi tizenhármakról.

Polgár Patrícia

Aradi megemlékezés Szombathelyen

Fotó: Unger Tamás

Az 1848-49-es szabadságharcban résztvevő 13 honvéd tisztet 175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án Aradon, gróf Batthyány Lajost, Magyarország első felelős miniszterelnökét Pesten végezték ki. Vértanúságuk előtt Sárváron október 3-án, a Nádasdy-vár aulájában tisztelegtek. A megemlékezésen Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója mondott beszédet, aki az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzésének napjának történéseit idézte fel.

- Október 6. nemzeti gyásznap. A virágba boruló forradalmi tavaszt követte a szabadságért folytatott küzdelem hideg tele és forró nyara, hogy egy vérrel áztatott őszbe forduljon a polgári forradalom. A nemzeti gyásznapon emlékezzünk hőseinkre. Ne csak azokra, akiket néven nevezünk, hanem a névtelenekre is. A bebörtönzöttekre, a besorozottakra, a hazájukat elvesztőkre. És emlékezzünk hősi halottjainkra, akik életüket adták egy olyan jövőért, melyet ők sohasem láthattak, de amiért gyermekeik és unokáik javáért lemondtak arról, ami a legszentebb dolog ezen a világon, az életükről – szólt beszédében. Szavait követően a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai adtak műsort. Az ünnepség zárásaként elhelyezték az emlékezés koszorúit gróf Batthyány Lajos szobránál.

A szombathelyi önkormányzat október 4-én a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban, az aradi emlékfal előtt tartott városi megemlékezést az aradi vértanúk mártírhalálának évfordulója alkalmából. Az ünnepi beszédet Szuhai Viktor tanácsnok mondta. - Az aradi vértanúk halála a magyar történelem egyik legsúlyosabb és legmegrázóbb pillanata. De egyúttal annak is a szimbóluma, hogy a hősiesség és a bátorság soha nem vész el és nem múlik el az idők homályában – szólt beszédében, miután a megyei és városi hivatalok, felsőoktatási intézmények, pártok és szervezetek képviselői megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékfalát. Ezt követően gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál helyezték el az emlékezés gyertyáit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában