Száz program az elmúlt másfél évben

2023.02.27. 17:30

Csaknem 50 ezer látogatót fogadtak az MMIK-ban - Teltházasak a "sapka, sál koncertek"

Másfél év alatt több mint 100 programot szerveztek és csaknem 50 ezer látogatót fogadtak a szombathelyi MMIK-ban – erről is tájékoztatta követőit az MMIK Nonprofit Közhasznú Kft. Facebook-oldalán hétfőn. Dübörög a ház: márciusban jön a Hiperkarma és a Margaret Island is.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN/archív

Fotó: Szendi Péter

A megemelkedett rezsiárak miatt 13 millióról 121 millió forintra emelkedett volna a távhőszolgáltatás díja az MMIK-ban - tudtuk meg. „Erre jelenleg forrás nem áll rendelkezésre, mint ahogy az országban még sok kulturális intézményben sem” – írta az épületet üzemeltető közhasznú kft. hétfői Facebook-posztjában. „Ennek ellenére nem zárt be az MMIK. Az lett a megállapodás, hogy inkább minden használó megoldja a fűtést alternatív fűtési eszközökkel, csak ne legyen zárva a ház” – olvasható a bejegyzésben. A „bent lakó” használók külön kérésére, javaslatára az MMIK 2022/2023 telén nyitva maradt, biztosítva ezzel két alapfokú művészeti iskola és a Mesebolt Bábszínház további működését, kulturális programok megvalósítását. Írtak a „sapka, sál koncertekről is”. Azt már mi tesszük hozzá, hogy legutóbb szombaton a Vad Fruttik fergeteges koncertje „robbantotta fel” a házat: „Hálásan köszönjük, Szombathely!” - kiabálta Likó Marcell a színpadról. A közösségi médiában megosztott videófelvételek tanúsága szerint a fiatalokat nem zavarta az épületben tapasztalható hőmérséklet, hamar tetőfokára hágott a hangulat. Márciusban pedig sokak örömére a Bohemian Betyars, a Hiperkarma és a Margaret Island is színpadra állhat a kultikus épület falai között.

A nehézségek ellenére színházi előadást is tartottak, azon a Déryné-program jóvoltából a nézők természetesen ingyen vehettek részt. Az pedig már az MMIK döntése volt, hogy a hideg miatt a színházi előadásokkal várnak, inkább a közönség türelmét kérik. Kitértek arra is: olyan rossz állapotban vették át az épületet, hogy még átmenetileg sem lehet semmilyen alternatív eszközzel felfűteni a színháztermet. Ismert: korábban a szombathelyi önkormányzat intézménye, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ üzemeltette az MMIK-t.

S ha már a ház állapotáról szó esik: a felújítás folyamatosan zajlik, hiszen van mit bepótolni. Az elmúlt hónapokban az épület tetőszerkezetének víz- és hőszigetelését, az esőelvezető csatornák javíttatását, új tetővilágító ablakok beszerelését, a színházterem részleges felújítását végezték el. Egy új lépcsőlift beszerelésével akadálymentesítettek is az épületen belül, megújult két táncterem és a Mesebolt Bábszínház két előadótere. „A felújítási projektidőszak még folytatódik, várhatóan 2023. december 31-ig, a rendelkezésre álló források pedig biztosítják a kivitelezési munkák elvégzését” – tájékoztatott az épületet üzemeltető közhasznú kft.  „Az MMIK hamarosan, a jó idő eljöttével újra várja majd közönségét a színháztermi programokra is” – zárták a közleményt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában