Megemlékezés

2023.03.19. 11:38

Március idusán Vasegerszegen Markuvoszky Lajosra emlékeztek

Vasegerszegen 1955-től emlékeznek meg a település polgárai az 1848-89-es forradalom és szabadságharcról. Büszkén hirdethetik, Markusovszky Lajos több ágon is kötődött nemcsak a forradalomhoz, de a településhez is. A nagy magyar orvost Vasegerszegen, felesége szülei birtokán - temették el, sírja ma már nemzeti sírhely.

vaol.hu

Forrás: VN

A megyei kórház 1955-től viseli Markusovszky Lajos nevét. Szombathelyen utcát neveztek el róla, tiszteletére szobrot avattak, az ún. ”Markusovszky Emlékünnepség” minden évben a kórház egyik legfontosabb ünnepi eseménye.   

Vasegerszegen gondozzák az orvos sírját és emlékét, sokat tesznek az orvos-géniusz emléke őrzése érdekében. Szoros kapcsolatot ápolnak a híres orvos születési helyének, a felvidéki Csorba településnek a lakóival, az orvosra emlékező szobor mindkét településen található. Idén is több mint száz ünneplőbe öltözött vasegerszegi polgár hallgatta Németh József polgármester köszöntőjét, amely után Vas Vármegye Közgyűlés jegyzője dr. Balázsy Péter  emlékezett a márciusi ifjakra, a forradalomra és a szabadságharcra. 

A Markusovszky Kórház nevében dr. Horváth Boldizsár idézte a 130 éve eltemetett Markusovszky Lajos alakját, utalva az orvos által alapított hetilap ez évi tematikus megemlékezésére. Kiemelte Semmelweis Ignác és az őt támogató barát, Markusovszky szakmapolitikai kapcsolatát. Markusovszky nélkül valószínűleg Semmelweis (az „anyák megmentője”) gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezése homályban maradt volna. A vasegerszegi ünnepségen műsort adtak a helyi fiatalok, és megkoszorúzták Markusovszky síremlékét. Sikeres kormányzati támogatással ezt még ez év tavaszán méltóan megszépítik.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában