2023.10.29. 18:45
A bor pihen, a gazda nem - Szüret utáni, őszközepi mustra Csepregen
Az idei szüret már befejeződött, a bor a hordókban érik, arra várva, hogy a fehér fajták jövő januárban a palackokba kerüljenek. A gazda közben már a következő évet tervezi.
Horváth Gábor mintát vesz az egyik fehér fajtából, a sauvignon blancból
Fotó: VN
- A bor most a nagy acéltartályokban pihen, érik, de a gazdának ilyenkor is bőven akad tennivalója – mondja elöljáróban Horváth Gábor. A csepregi alpolgármester tapasztalt szőlész-borász, idén lesz húsz éve, hogy önállóan műveli a hegyen lévő kéthektáros szőlőjét, a háznál pedig bort készít. A kezdetek egészen 1989-ig nyúlnak vissza. Ebben az évben, a szülőkkel összefogva új tőkéket telepítettek a családi birtokra.
- Jó évjárat lesz az idei is – jegyzi meg, miközben mintát vesz az egyik fehér fajtából, a sauvignon blancból. – A nyár szeszélyes volt, sok eső esett, majd hirtelen nagy meleg jött és csapadékszegényebb lett az időjárás. Emiatt oda kellett figyelni a növényvédelemre, mert megjelent a lisztharmat, a peronoszpóra.
Horváth Gábor úgy tervezi, hogy jövő januárban kezdi palackozni a rozét és a fehér fajtákat. A vörösborok mindig egy évvel tovább érnek, így rendszerint az előző évjárat kerül a piacra, a fogyasztók poharába. A bornak van piaca, helyben, illetve a környező településen értékesítik. A gazdának hamarosan feladatot ad a flakonok, palackok mosása, előkészítése.
Fejben pedig már a következő szezont tervezi. A levélhullás után, a decemberi fagyban már elkezdhető a metszés, tavasszal pedig szőlő kordonjainak, támoszlopainak kijavítása.