Előadás

2023.10.30. 20:00

„Robbanásokra ébredtem és repkedtek a golyók mellettem” – Boris Kálnoky haditudósítóként testközelből élte át a háború veszélyeit - fotók

Boris Kálnoky, az MCC Média Iskolájának vezetője tartott előadást a szombathelyi MCC-központban.  Az elismert újságíró és riporter 33 éve van a pályán, évekig haditudosítóként dolgozott a németországi Die Welt napilapnál. Többször volt életveszélyben, mégis évtizedeken keresztül újra és újra visszament a veszélyes terepekre.

Csabai Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Október a média hónapja, ennek apropójából tematikus előadást szervezett az MCC szombathelyi központja. Meghívott vendégük, Boris Kálnoky haditudósítóként olyan élményeket élt át, melyekkel legtöbbünk (szerencsére) csak filmekben találkozhatott. Kálnoky elsősorban a közel-keleti háborús helyzetekről tudósított nyugati médiumoknak.

Találkozott a világ legudvariasabb krokodiljával Szenegálban, Nepál egyik leggazdagabb földesurával készített riportot, miközben az biciklije hátsó ülésén szállította őt. „Nepálban akkoriban nem voltak autók, a biciklit is csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak” – magyarázta a riporter a szürreális jelenetet. Segített egy pakisztáni párnak - akiket a szüleik eltiltottak egymástól – titokban összeházasodni és Nicu Ceausescu nagy szerelmével is csinált interjút.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Szakzsargonoktól mentes, izgalmakkal és érzelmekkel teli történeteket hallhattunk háborúról, konfliktusokról, emberi sorsokról. Olykor vicces, olykor felkavaró, de leginkább tanulságos és elgondolkodtató sztorikat. A megrázó háborús élményeknél néma csend volt a teremben, szinte tapintani lehetett a feszültséget.

- A háború megváltoztatja az embert. Találkoztam olyannal, hogy egy csendes, szürke egér típusú figura a hadszíntéren egy igazi hőssé vált. A nagydumás, laza, magabiztosnak tűnő hírbemondó pedig teljesen tönkrement a súlya alatt. Mindig azt mondom: a háború megmutatja, ki milyen ember valójában - magyarázta a riporter.

1992. április 6-án kezdődött a boszniai háború leghosszabb ideig tartó ostroma, Szarajevót három és fél évig tartó blokád alatt tartották a szerbek és a Jugoszláv Néphadsereg katonái. Ez idő alatt mintegy tizenkilencezer ember vesztette életét a várost körülvevő harcokban, köztük megközelítőleg kétezer gyerek. Kálnoky folyamatosan tudósított az eseményekről.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

- Több olyan kolléga is kint volt, akik először jártak ilyen terepen. Ahogy a fiatal újságíró rádöbben, hogy ez a háború valódi, na azt az arckifejezést soha nem felejtem el - tette hozzá.

A riporter arról is mesélt, mennyi minden szükséges egy ilyen kiküldetéshez. Soha nem ment egyedül, a haditudósítás mindig csapatmunka. Szükség van fordítóra, sofőrre, és minden esetben kell egy megbízható, helyi ember – általában újságíró - hiszen a nyugati ember itt idegennek számít és nem feltétlenül közlékenyek vele a riportalanyok. Nem beszélve arról, hogy a társadalmi szokások teljesen eltérőek, például egy női riportalanyhoz nem mehetett férfiként, mindenképp kellett egy női újságíró is a csapatba.

Az előadás végén a résztvevők is feltehették kérdéseiket. Többen az életveszélyes helyzetekre voltak kíváncsiak, illetve hogy lelkileg hogyan lehet feldolgozni a háború borzalmait.

- Sétáltam már a csatamezőn, ahol mellettem feküdtek három napja az elhunyt katonák. Gyerekek rohangáltak körülöttem puskákkal, de olyan is előfordult, hogy majdnem golyót kaptam – épphogy elrepült mellettem. Amikor az iraki háború alatt Bagdadban voltam, minden nap hajnali ötkor robbanásokra ébredtem. A szálloda recepciósa Kalasnyikovokat osztogatott nekünk, hogy meg tudjuk védeni magunkat  – számolt be félelmetes élményeiről Kálnoky.

Hozzátette, hogy riporterként valamivel könnyebb volt a helyzete, mint a fotósoknak és kamerásoknak, nekik tényleg a tűzharc közepén kellett anyagot készíteniük. Arra a kérdésre, hogy mennyire viselte meg lelkileg a kint töltött idő, azt válaszolta, hogy tisztában volt vele: ez nem az ő világa, innen ő haza fog menni, ahol nincs háború. Ezenkívül a haditudósítások elkészítése, az, hogy „kiírta” magából az élményeket sokat segített neki a feldolgozásban.

Pakisztánban egyszer a helyiek megkérdezték tőle: "Nem félsz?" A válasza: "Nem, miért félnék? Maximum meghalok és majd állok a teremtő előtt, ahol be kell számolnom a tetteimről, ahogy mindenki másnak. - Ismerőseim, barátaim mindig azt mondták rólam: Boris, te vagy buta vagy vagy nagyon bátor  - zárta előadását Kálnoky.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában