Kiállítás 30. alkalommal

2023.12.07. 14:00

A vasútmodellezés különleges világában tettünk utazást Szombathelyen: jubilált a kiállítás - fotók

30. alkalommal tehetünk utazást a vasútmodellezés különleges világában a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület szervezésében. A kiállítás egész hétvégén megtekinthető az AGORA MSH színháztermében.

Csabai Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Ahogy közeledünk a tél felé, a szombathelyi Agora MSH (Művelődési és Sportház) látványos rendezvényre invitál minden érdeklődőt. December 7–10. között kerül megrendezésre a Vasútmodell Kiállítás, ahol a vasútmodellezés szerelmesei és a kíváncsi látogatók egyaránt megcsodálhatják a lenyűgöző terepasztalokat és a hatalmas területen működő vasútmodelleket. Mérnöki pontossággal és mesteri részletességgel kidolgozott terepasztalokon suhognak a járművek a céljuk felé. Némelyik füstöt is ereget, tehát abszolút ügyeltek a valósághű ábrázolásra.

- 30 éves az egyesület és ez a 30. kiállítás. Nekünk van egy alapkészületünk, ami ez idő alatt épült fel, azon sokat nem tudunk variálni, nyilván szépítgetjük és finomítgatjuk, de a gerince ugyanaz marad. Az aprólékosan kidolgozott, részletgazdag terepasztalokon mozognak a vasútmodellek, állomásfőnökök és mozdonyvezetők kézi irányítással működtetik a rendszert.

Minden évben ügyelünk rá, hogy minden évben legyen valami újdonság, amivel eddig még nem találkozhattak az idelátogatók - meséli Nacsa Zoltán főszervező, a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület elnöke.

Hozzátette, arról is gondolkodnak, hogy minden korcsoportnak legyen elfoglaltsága a kiállításon. A legkisebbnek kialakított alkotó sarokban kreatív játékokkal várják a gyerekeket, vasút témájú képeket színezhetnek, vághatnak ki és ragaszthatnak össze, illetve kisvasúttal is játszhatnak.

- Ami tavaly probléma volt, hogy a 10+ éves korosztálynak nem volt mihez hozzányúlni, nekik találtunk ki egy tolatómozdonyos aktivitást, ami szintén újdonság. Ez gyakorlatilag egy logikai játék, készítettünk hozzá feladatlapokat, amiken meg van jelölve, hogy melyik vagonnak hová kell érkeznie és különböző kapcsolók segítségével irányíthatják a modelleket. Ebben az évben ez volt az egyesület fő munkája, az volt a cél, hogy ez a korosztály is olyan élménnyel mehessen haza, amiben máshol nincs része. - tudtuk meg az elnöktől.

Szintén nem láthattuk eddig még Szombathelyen az egyik vendégkiállító, a győri Arrabona Vastmodellező Egyesület digitálisan működő magyar jellegű asztalrendszerét, valamint Dunakesziből Zilah Szabolcs önálló terepasztala is kiállításra került.

Az esemény egyik kiemelkedő része a "77 év Szombathely utcáin" című előadás lesz, melyet Károlyi Domonkos tart december 9-én, szombaton 16.00 órakor. Az előadás során a látogatók betekintést nyerhetnek Szombathely villamosvasút történetébe, és visszarepülhetnek az időben, hogy felfedezzék a város fejlődését.

A kiállítás látogatható vasárnapig látogatható minden nap 9.00 és 18.00 óra között (vasárnap 17.00 óráig). 900 forint a belépő a 3 és 18 év közöttieknek, 1200 a felnőtteknek, a csoportos kedvezmény 12 főtől jár, ilyen esetben 700 forintos áron léphetnek be az érdeklődők.

Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Szombathelyi Vasútmodellező Egyesület kezdeményezésére az autizmussal élő gyermekek és felnőttek, illetve kísérőik a szombathelyi Vasútmodell Kiállítást december 8-án (pénteken) 18 és 19 óra között ingyenesen tekinthetik meg. Az érintettek a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítványnál regisztrálhattak. Ebben az egy órában csak a legszükségesebb zaj- és fényterhelés lesz érzékelhető az AGORA-Művelődési és Sportház nagytermében annak érdekében, hogy a szervezők a legoptimálisabb környezetben tudják fogadni az érintett családokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában