Aranyszabályok

Tegnap, 7:00

"Az a gyanús, ami nem gyanús" - Mire figyeljünk tűzifavásárlásnál?

Az erdészeti hatóság által szigorúan ellenőrzött piacon is akadnak a zavarosban halászó, tisztességtelen kereskedők. A visszaélések kellő körültekintéssel megelőzhetőek - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A szervezet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal karöltve összegezte a tűzifavásárlás aranyszabályait.

Vaol.hu

Forrás: MW/archív

Fotó: Németh András Péter

Csalók mindaddig lesznek, amíg van kit becsapni. Ezért fontos, hogy ismerjük a tűzifavásárlás aranyszabályait - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.. Ehhez hathatós segítséget nyújt a NÉBIH által közzétett tizenöt pontos tűzifavásárlás ellenőrző lista is. fsdfsf

Nem mindegy, honnan van a tűzifa
Nem mindegy, honnan van a tűzifa
Fotó: Cseh Gábor

Mint írják, tapasztalatok szerint a vásárlók gyakran a helyi, vagy közösségi médiában megjelent – első olvasatra igen kedvező – hirdetések alapján kívánják beszerezni téli tüzelőjüket. Ezekben a hirdetésekben nagyon trükkösen, olcsón, jó minőségű, száraz, akciós tűzifát kínálnak eladásra. Még a telefonos megrendelések során is korrekt benyomást keltenek, gyakran egy kedves női hang veszi fel a megrendelést, ami még inkább megnyugtatja a vevőt, hogy jó vásárt köt. 

Nem ritkán a kiszállított fa bemondott mennyisége abszurd, annak kapacitását jelentősen meghaladja. Nem árt tudni, a leggyakoribb, 3,5 tonna össztömegű kisteherautók teherbírása alatta marad a 1,5 tonnának. 

Az egy köbméter, frissen kivágott akác tűzifa tömege 7-10 mázsa. Ha azzal szembesül, hogy valaki azt mondja: meghozta a megrendelt 40 mázsa tűzifát, nagy valószínűséggel átverés áldozata lett. 

Azt tanácsolják, olyan ismert erdőgazdálkodótól vagy kereskedőtől szerezzük be a téli tüzelőt, aki megtalálható a Nébih nyilvántartásában és rendelkezik EUTR-azonosító számmal.  

 

Nem mindegy: térfogatra vagy tömegre 

Ajánlott a tűzifát térfogatra (köbméterre) és nem tömegre (mázsára) vásárolni, így könnyebben ellenőrizhető – egy egyszerű mérőszalaggal – annak mennyisége. A térfogatra történő vásárlás kapcsán az egyes fapiaci mértékegységek között segít eligazodni a NÉBIH Tűzifát csak okosan kiadványa. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: a leszállított méteres tűzifának a befoglaló méreteit (hosszúság, szélesség, magasság) még a szállító járművön lemérve és az így kapott térfogatot 0,57-tel szorozva megkapjuk a tűzifa mennyiségét tömör köbméterben. Az így kapott értékből következtetni lehet a rakomány tömegére is annak ismeretében, hogy egy köbméter tűzifa tömege fafajtól és nedvességtartalomtól függően 5-10 mázsa között változik. 

Amikor az eladó kiszállítja a tűzifát, minden esetben át kell adnia a vásárló részére egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott (pl. FA-AA 4435643), szállítójegyet, amin az adott tűzifa-vásárlás és -kiszállítás összes lényeges adata szerepel. A tűzifa átvétele előtt pedig mindig ellenőrizzük a leszállított tűzifa fafaját, mennyiségét (térfogatát), állapotát, összerakottságát és feldolgozottsági fokát.  

Segítenek az ellenőrző kérdések 

A Nébih összeállított néhány ellenőrző kérdést is, amivel már a hirdetővel való telefonos kapcsolatfelvételkor kiszűrhetők az esetleges csalók: 

  • Bejelentkezett Ön a NÉBIH hatósági nyilvántartásába tűzifa-kereskedőként vagy erdőgazdálkodóként? Ha igen, milyen azonosító számot kapott és ennek megfelelően, mi az erdőgazdálkodói kódja vagy EUTR technikai azonosítószáma? 
  • Nem bánja, ha megrendelés előtt ellenőrzöm a megadott azonosítót a NÉBIH honlapján? 
  • Ha esetlegesen reklamációm lenne a tűzifával kapcsolatban, kit keressek, milyen címen, telefonszámon? 
  • A tűzifa-szállítmány mellé ugye hoznak szállítójegyet, amin rajta van az eladó neve és címe, a tűzifa fafaja, mennyisége, a kiszállítás végző autó rendszáma, a szállítást végző neve és címe, továbbá az a hely, ahonnan a fát hozzák? Kérhetem, hogy amikor elindulnak hozzám a fával, telefonon hívjanak fel és adják meg a teherautó rendszámát, mert csak az azzal érkező szállítmányt fogadom? 

Ha ezekre a kérdésekre nem hajlandóak válaszolni, esetleg nemleges választ adnak, akkor attól a kereskedőtől kockázatos tűzifát vásárolni. 

Amennyiben megtörtént a baj, és megtévesztés áldozata lett, értesítse a rendőrséget és a fogyasztóvédelmi hatóságot, illetve tegyen bejelentést a Nébih felé az [email protected] e-mail címen. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában