Látogatás

2024.01.30. 18:43

Navracsics Tibor: Szombathely az elmúlt években nem tudott élni lehetőségeivel

Országjárása részeként kedden Vas vármegyébe, Szombathelyre látogatott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

- Ezekkel a látogatásokkal általában az a célom, hogy a térségi szereplőkkel beszélgetve tájékozódjam arról, hogy az adott térségben milyen problémák vannak, hogyan látják a mai helyzetet, illetve az elkövetkező időszakban, mit kell tennünk akár a jogalkotás, akár a finanszírozás, akár csak általában a körülmények alakítása terén, amely a közigazgatás, illetve a területi politika előrelépését segíti előre - mondta az ELTE SEK tanácstermében tartott sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor. Az eseményen részt vett Vámos Zoltán főispán és Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke is.

- Szombathely Magyarország egyik meghatározó térségi központja lehetne, azonban az elmúlt években - és ezt legutóbb éppen az Egyensúly Intézet által készített városfejlettségi rangsor is visszaigazolja -, nem tudott élni ezzel a lehetőséggel a város. Úgy tűnik, hogy itt, a nyugat-dunántúli térségben Győr és Zalaegerszeg között egy kicsit mintha elveszett volna ez a térség, mind a térségfejlesztési tervek megfogalmazásában, mind pedig azoknak a végrehajtásában - hallottuk Navracsics Tibortól.

Az Egyensúly Intézet településindexével ITT foglalkoztunk részletesen. Abból kiolvasható:  Szombathely 2021 végéig 9,5 indexpontos bővülést ért el (52,5), ezzel pedig az átlagosnál sajnos rosszabbul teljesített, a településindex-változásokat tekintve a megyeszékhelyek sorában 12. helyezett. Elgondolkodtató az is: Szombathely 2021-es településindexe még mindig nem érte el Székesfehérvár 2014-es mutatóját (54,6). 

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter szombathelyi látogatásának további részleteivel később bővebben foglalkozunk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában