201 mintát neveztek

2024.04.19. 17:34

Hat bizottság bírált a Lovagteremben – A Szőlő jövésnek könyve hagyománya előtt tiszteleg a vasi és nemzetközi borverseny - fotók

A Szőlő jövésnek könyve hagyománya előtt tiszteleg Kőszegen a vasi és a kétévente rendezett nemzetközi borverseny. A kettőre összesen 201 mintát neveztek az idén a borászok.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Több száz éves hagyomány a szőlőhajtások Szent-György napi bemutatása és a hajtások Szőlő Jövésnek Könyvébe való bejegyzése. A héten kiállítással, borversennyel és tavaszköszöntő programmal készül a város Szent György napjára, április 24-re.

A vasi borversenyre 98, a nemzetközire 103 tétel érkezett – a kettőre összesen 201 mintát neveztek az idén a borászok. Szövényi Áron borász, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szőlészeti és Borászati Intézet oktatója, a borverseny szakmai vezetője sorolta be a tételeket még szerdán évjárat, fajtasorrend és aromatikus jellemzők alapján. A borokat hat bizottságban harminc minősített borbíráló értékelte a Jurisics-vár lovagtermében.

Köszöntőjében Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke elismerésének adott hangot: Kőszeg méltóképpen szervezi meg a versenyt, és büszke lehet kitűnő boraira is, amelyeket országszerte és testvérmegyéikben is be tudnak mutatni.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere emlékeztetett: a hagyomány a borászoktól indult, és addig tud fennmaradni, amíg ezt fontosnak tartják. Szakmájuk kitüntetett, hiszen közeli kapcsolatuk van a természettel – kötelesség és lehetőség is ez – mondta. Külön öröm, hogy az idén először a város saját furmintja is ott volt a bírált borok között.

Koltayné Szabó Hajnalka borkirálynő is üdvözölte a jelenlévőket, majd Szövényi Áron következett a technikai részletekkel: a hat bizottságban a borok megjelenését, illatát, zamatát és az összbenyomást is értékelő 100 pontos modell szerint történik az értékelés. A bíráktól azt kérte, ne fukarkodjanak a megjegyzésekkel a bírálati lapon, hiszen ezek fontos visszajelzések a termelőknek, segítik fejlődésüket.

Hagyományosan gyertyagyújtással folytatódott a rendezvény: a borverseny továbbviszi a 2010-ben elhunyt Szövényi Ernő örökségét – a Kőszeg Városért díjjal kitüntetett, elhivatott borász teremtette meg a városban a minőségi versenyeket, említette Pócza Zoltán.

Szövényi Áron a vasi, dr. Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke a nemzetközi bizottság „csúcselnökeként” felügyelte a lovagteremben folyó munkát.

Arról, hogy a kóstolás menete zavartalan legyen, ezúttal is a Kőszegi Borbarát Hölgyek gondoskodtak. A borbírálat során mindenki önállóan, a bizottság elnökének felügyelete alatt dolgozott. Az idén gasztrozsűri helyett a kőszegi vendéglátósok ismerkedtek a borokkal – termelők és felhasználók között közvetítettek a szervezők. A borverseny eredményét április 24-én, a város ünnepnapján hirdetik majd ki. Szombaton – ugyancsak a hagyomány jegyében – Szőlő- és Klímakonferenciának ad helyet a Jurisics-vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában