Jótékony célok

2024.05.30. 21:17

Szombathely betűi rajzolódnak ki az arcokból - Átadták a Szombathely Portrét

Több mint három és félezer szombathelyi és Szombathelyhez kötődő ember arcképét használták fel a Szombathely Portré 2024 megalkotásához, az installációt csütörtökön leplezték le a nagyközönség előtt. A portré betűi a Göncz Árpád tér Iseum felőli oldalán sorakoznak.

Polgár Patrícia

Fotó: Cseh Gábor

Mint azt az eseményen elmondták, az önkormányzat célja a városlakók identitásának erősítése volt a portré megalkotásával. Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi közösség erejét hangsúlyozta ünnepi beszédében. Hozzátette: a portré megalkotása jótékony célt is szolgált: beküldött fotónként 1000 forintot, így összesen 3.586.000 forintot ajánlottak fel az Zseboroszlán koraszülötteket segítő alapítvány számára.

Dr. Károlyi Ákos jegyző, a portré ötletgazdája elmondta: az FC Barcelona futballstadionjában található felirat ihlette a szombathelyit. Hozzátette: a világon talán egyedüliként Angliában, II. Erzsébet királynő uralkodásának hatvanadik jubileumára készítettek több fotó felhasználásával kollázst - az közel 5000 fényképből állt. A portré térrel való kapcsolata is különleges: az első szelfit, amelyen a felirat jól kivehető, a tér talapzatán kirajzolódó birodalmi térkép Savariát jelölő pontján állva készíthető el.

A portré tizenegy betűjét a kezdeményezéshez kapcsolódó cégek, szervezetek, intézmények és csoportok képviselői közösen leplezték le, majd mielőtt mindenki elindult volna, hogy felfedezze magát és az ismerős arcokat a portrén, szívalakban összeálltak a téren egy fotó erejéig a felirat előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában