Választás 2024

2024.05.31. 14:52

Szombathelyi plakátbotrány: három önkormányzati céget elmarasztalt a Kúria (Frissítve!)

Három önkormányzati céget marasztalt el jogerősen a Kúria május 31-ei végzésével, egyben eltiltotta azokat a további jogszabálysértéstől. Haladéktalanul le kell szedetniük azokat az óriásplakátokat, hirdetéseket, amik az Éljen Szombathely jelölő szervezet választási plakátjaira hasonlítanak - tudtuk meg dr. Hende Csaba péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

Vaol.hu

Horváth Gábor, dr. Hende Csaba és Illés Károly a sajtótájékoztatón

Fotó: Cseh Gábor

Meghozta május 31-én a Kúria jogerős végzését.Abban pontot tett abban a precedens nélküli ügynek a végére, amelyben megállapította: az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont NKft, a Szova NZrt., valamint a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok azzal, hogy általuk kihelyezett plakátok és hirdetések egyedi grafikája, betűtípusa és színkombinációja megegyezik az első rendű érintett jelölő szervezet, az Éljen Szombathely! Egyesület 2019 óta használt plakátjain és reklámjain  használtakkal, megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi 33. törvény 2. szakasz 1. bekezdés c.) pontjában foglaltakat - tájékoztatta a sajtó képviselőit dr. Hende Csaba, mellette Illés Károly frakcióvezető és Horváth Gábor önkormányzati képviselő foglalt helyet. 

Az Országgyűlés alelnöke úgy folytatta: ezért a Kúria az Agorát, a Szovát és a Vásárcsarnokot eltiltja a további jogszabálysértéstől. Az érintett önkormányzati társaságoknak haladéktalanul mindenhonnan el kell távolítaniuk az óriásplakátokat, a hirdetéseket, a bevásárlókocsik frontján lévő feliratokat és mindent - erről is beszélt az Országgyűlés alelnöke. 

Az Alkotmánybíróság és a Kúria is megállapította, hogy ezek a 100 százalékos városi tulajdonban lévő cégek megtöbbszörözték az Éljen Szombathely Egyesület kampányeszközeit. Még pedig a saját vagyonukkal, ami közpénz, a szombathelyiek pénze. Ez azt jelenti, hogy a városi cégek vezetői jogtalan módon a rájuk bízott anyagi eszközöket nem rendeltetésszerűen felhasználva megtámogatták Nemény Andrásékat  - hallottuk dr. Hende Csabától, aki arra is rámutatott: nagyon súlyos eset ez, nincs rá példa.

Szombathely kormánypárti országgyűlési képviselője kiemelte:

Ezek a cégek és az Éljen Szombathely jelölő szervezet között az összekötő kapocs Nemény András személye, hiszen ő a vezetője, főnöke ezeknek a cégvezetőknek és polgármesterjelöltje az Éljen Szombathely Egyesületnek .

Ismert, a plakátügyben az Állami Számvevőszék is vizsgálatot indít a Vas Vármegyei Területi Választási Bizottság korábbi határozata alapján, ami időközben jogerőre emelkedett, azt senki sem támadta meg. Hende Csaba most kifejtette: az Állami Számvevőszék meg fogja állapítani, hogy mekkora volt annak a juttatásnak az értéke, amit az Éljen Szombathely ellenszolgáltatás nélkül kapott és elfogadott. 

Szombathely országgyűlési képviselője úgy látja: kétségtelen, hogy a választási csalástól a költségvetési csaláson át, a hűtlen kezelésen keresztül a hivatali visszaélésig számos súlyos bűncselekmény kérdése merül fel. A plakátbotrány miatt Hende Csaba szerint Nemény András méltatlanná vált a polgármesteri pozícióra, le kellene mondania és vissza kellene lépnie a polgármesterjelöltségtől is. 

Hamarosan további részletekkel jelentkezünk, az Éljen Szombathely Egyesület 14.30 órára hívta lapunkat sajtótájékoztatóra. 

Frissítve!

Plakátbotrány
Tóth Kálmánt, az ÉSZ elnökét megdöbbentette a Kúria új végzése 
Fotó: Cseh Gábor

Meg vagyok lepődve, de tudomásul vesszük a döntést, mert jogkövető állampolgárok vagyunk, jogkövető szervezet vagyunk. Mindenképpen érdekesnek tartom, hogy ez a Kúria egyszer már döntött másként - reagált a Kúria pénteki végzésében foglaltakra Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely elnöke.

Ismert, korábban a Kúria elutasította Illés Károly kifogását, aki azonban alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Itt írtunk arról, hogy az Ab hatályon kívül helyezte azt a végzést, így az ügy ismét a Kúria elé került. 

Az ÉSZ elnöke szerint a Kúria "politikai nyomásra" változtatta meg korábbi véleményét. 

Kérdésünkre - az érintett cégvezetőkhöz érkezett-e utasítás akár az ÉSZ-től, akár a városvezetéstől, hogy a baloldali jelölőszervezet grafikáját használják - Tóth Kálmán úgy válaszolt: nem. 

Megismételte: ezeket a grafikákat bárki szabadon használhatja. Újságírói kérdésre Tóth Kálmántól megtudtuk: a Kúria végzése alapján az önkormányzati cégeknek megmondják, hogy szedjék le a plakátokat. Ahogy fogalmazott: 

Azután, ahogy a Kúria döntése után - ahogy mondtam - tudomásul vesszük, nyilván végre is hajtjuk.

 

 

 

 

Előzmények:

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában