Szúró-vágó és lőfegyverek ellen is

2024.05.14. 07:04

Így védd meg magad, ha megtámadnak az utcán - Önvédelmet, elsősegélynyújtást oktatnak a katonák - ingyenesen

Ingyenes utcai önvédelem és elsősegélynyújtás oktatást tart szombatonként délelőtt 9-től 11 óráig a MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj a Deák Ferenc utca 76. szám alatt. Az első időpont: május 25. A részletekről a zászlóaljparancsnokot, Molnár Tamás őrnagyot kérdeztük.

Merklin Tímea

Önvédelmi oktatás: Menyes Tamást Nagy Zsuzsanna Katalin vitte földre

Fotó: Unger Tamás

  • Miért vállalkoznak a 83-as területvédelmi zászlóalj katonái arra, hogy utcai önvédelmet és elsősegélyt oktassanak?
  • Az utcai önvédelem és az elsősegélynyújtás is a mindennapokban hasznosítható tudás, azért kínáljuk fel ezt a lehetőséget, hogy betekintést nyújtsunk a katonák mindennapjaiba. A Savaria Kiképző Központ 2004-es bezárását követően 2018 óta újra van itt aktív katonai élet: Vas vármegyei illetékességű, Szombathely székhelyű zászlóaljunk hat éve épül, bővül. Ezzel a programmal is szeretnénk a helyi és regionális közösségi élet részévé válni.
20240513_onvedelmihadkieg_ut (1)
Az utcai önvédelem és az elsősegélynyújtás a mindennapokban  is hasznosítható tudás, és betekintést nyújt a katonák hétköznapi életébe - mondja Molnár Tamás őrnagy, a zászlóalj parancsnoka
Fotó: Unger Tamás
  • Milyen érdeklődésre építenek, mikor megcélozzák ezzel a lakosságot?
  • Arra gondolunk, hogy krízis helyzetekben az egyéni felelősségvállalás is nagy hangsúlyt kap, hiszen az embernek szüksége lehet arra, hogy megvédje önmagát vagy szeretteit, barátait egy utcai konfliktus esetén, képes legyen egy balesetnél a sérültek első ellátására, a helyszín biztosítására. Velem is megtörtént már szolgálati időben, hogy a társaimmal elsődlegesen elláttunk egy sérült motorost. Tudom, hogy a képességek megszerzésével magabiztosabbá válik az ember egy krízishelyzet kezelésében, elhiszi magáról, hogy meg tudja oldani, nem ijed meg, nem tétlenül szemléli az eseményeket, hanem a begyakorlott mozdulatok, az életszerű szituációkban tapasztaltak által „élesben” magabiztos cselekvővé válik, és bátran felvállalja a helyzet megoldását.
Az utcai önvédelem felértékelődik, hiszen az embernek szüksége lehet arra, hogy önmagát vagy a szeretteit, barátait megvédje. A katonák külön női önvédelmi technikákat is oktatnak a foglalkozásokon 
Fotó: Unger Tamás
  • Kik tanítanak a szombatonként tartandó foglalkozásokon?
  • Oktatóink több éves, vagy évtizedes múlttal rendelkeznek a saját harcművészetük területén, magasan képzettek. Ami plusz lehet egy civil egyesület oktatásához képest, hogy különböző szúró-vágó, vagy akár lőfegyverek ellen is tanítanak technikákat, ami a mai világban nem elképzelhetetlen egy mindennapi utcai konfliktusban sem. Mágedli Tibor tartalékos főtörzsőrmester öt danos, fekete öves kyokushin karate mester, negyven éve oktat. Seregély Gyöngyi tartalékos főtörzsőrmester barna öves, tizennégy éves tapasztalata van a kyokushin karatéban; európai és országos felnőtt és korosztályos bajnok. Menyes Tamás őrmesternek MMA-ban (kevert harcművészetben) hétéves gyakorlata van, Nemzetközi Kupán második helyezett lett földharcban. Cseresznyák László tizedes a krav maga és a kali területén szerzett tíz éves tapasztalatot.
20240513_onvedelmihadkieg_ut (13)
Szúró-vágó, vagy akár lőfegyverek ellen is tanítanak technikákat, ami a mai világban nem elképzelhetetlen egy mindennapi utcai konfliktusban sem
Fotó: Unger Tamás
  • Kiknek, milyen korosztálynak szólnak ezek a foglalkozások?
  • Az utcai önvédelmi foglalkozásokra, amelyeken saját felelősséggel lehet részt venni, minden korosztályt várunk, külön oktatunk női önvédelmi technikákat, indulnak kezdő/haladó csoportok a jelentkezők képzettségi szintjének megfelelően. Az elsősegélynyújtás foglalkozások során egészségügyi alapismeretekre tehet szert bárki előképzettség nélkül: hogyan kell különböző típusú vérzéseket csillapítani, töréseket ellátni, újraéleszteni. 

A programmal kapcsolatban érdeklődni a 06-30-522-7307-es vagy a 06-30-5388-166-os telefonszámon, a [email protected] e-mail címen vagy személyesen a Deák Ferenc utca 76. szám alatt lehet.

20240513_onvedelmihadkieg_ut (11)
Önvédelmi oktatás a Deák Ferenc utca 76. szám alatt. Képeinken: Menyes Tamás és Nagy Zsuzsanna Katalin
Fotó: Unger Tamás

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában