Még egyszer ne történhessen meg!

2024.06.23. 16:34

A kitelepítettekre emlékeztek és emlékhelyet avattak Pankaszon - fotók

Amíg a letagadott, elhazudott múlt megbénít, addig a feltárt, megismert közösen feledolgozott és helyére tett múlt megerősít minden közösséget. Ebben lehet segítségére a pankasziaknak ez az emlékhely és kiállítás - fogalmazott V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő a szombati avató ünnepségen.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Nincs olyan település a történelmi Őrségben, amelyet ne érintett volna a kommunista diktatúra kitelepítése: az 1950-es évek elején, az éj leple alatt kilakoltatták és kényszermunkatáborba küldték az itt élőket - hátrahagyva felépített otthonaikat, gondozott földjeiket, szétszakítva családokat. - Fájó pont ez a települések életében, de emlékezni és emlékeztetni kell a sötét korra, hogy még egyszer ne történhessen meg – fogalmazott köszöntőjében Szabó Sándorné Erzsébet, a támogatások segítségével emlékhelyet kialakító Őszirózsa Egyesület elnöke.  

Róka Zsuzsanna, az Őrségi Kitelepítetteket Kutató Egyesület elnöke elmondta: ez már a tizedik ilyen emlékhely az Őrségben 2006 óta. Abban az évben határoztak arról i: június 23-a az Őrségből kitelepítettek emléknapja. A kiállítás pedig nemcsak érzelmeket kelthet, hanem ismereteket és információkat is közvetít. – Ha már megtörtént, mondjuk ki, hogy mi történt pontosan és annak milyen hatása volt az egyénre, a közösségre és mindez hogyan illeszkedik – mert illeszkedik – egész nemzeti történelmünkbe – mutatott rá.  

– Amikor a szomorú történetüket elmeséljük, nem csak a múltat tesszük a helyére, segítünk a jelent és a jövőt is jó úton tartani. Figyelmeztetjük magunkat és az utánunk felnővő generációkat, hogy aki a másikról, bárkiről elfelejti, hogy ő mindenek előtt ember, az maga is elfelejt ember lenni – fogalmazott ünnepi beszédében V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő. Hozzátette: –A bemutatott tárgyi és írásos emlékekkel, történetekkel figyelmeztetjük magunkat, saját hozzáállásunkat saját döntéseink, saját tetteink is befolyásolják. Befolyásolják, milyenné a világ. Figyelmeztet: személyes felelősségünk is, hogy amiről ma emlékezünk, az még egyszer ne történhessen meg.  

– Összetartó közösségben vigasz, erő, védelem és reménység is van. Együtt elbírjuk a múlt fájdalmát, közösségben megbirkózunk felelősségünk súlyával, összefogva képesek vagyunk a múlt tanultságait a jövő szolgálatába állítani – zárta gondolatait a képviselő. 

Az emlékhely felavatása koszorúzással zárult.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában