Elismerések

2024.06.04. 17:13

A pedagógusokat köszöntötték Szentgotthárdon - fotók

Zsúfolásig megtelt a Refektórium az idei pedagógusnap alkalmából, ahol a jubiláló pedagógusok köszöntése mellett a „Szentgotthárd Közoktatásáért Díjat” is kiosztották. Az elismerést Kulcsárné Bartakovics Edit, Gyécsek Andrea és Hegyi József vehette át Huszár Gábor polgármestertől.

Gombos Kálmán

Forrás: Szendi Péter

A Himnuszt követően Kuntár Panna, a Szent Gotthárd Gimnázium 9. osztályos tanulójának előadásában hallhatták a jelenlévők Füle Lajos Pedagógus c. versét, majd Huszár Gábor köszöntötte a nevelésben-oktatásban tevékenykedőket. Beszédében elmondta, Szentgotthárdon a tudás, a tehetség mindig érték volt, és ide tartoznak a művészetekben, a zenében vagy a sportban szerzett eredmények is. Szentgotthárd ezekben mindig jól teljesített és ez nagy mértékben köszönhető a helyi pedagógusoknak is. „Öröm számunkra az is, mikor az Önök munkájának gyümölcsét egy-egy jól sikerült pályamunkában látjuk viszont – mint pl. az évekkel ezelőtt alapított helyi ösztöndíj, a Széll Kálmán Tanulmányi Ösztöndíj felhívásra érkezett munkák kapcsán.”

Idén öt jubiláló pedagógust köszöntöttek az ünnepségen: Hegyi Lászlóné és Göncz Zoltánné Arany-, míg Szabó Elekné és Müller Gyula Rubinoklevelet kapott. Egykori tanítványaik, kollégáik (Vassné Juhász Enikő, Kocsisné Bucsi Etelka, Páliné Herczeg Anita és Kozma Gábor) méltatták, felidézve sok szép emléket és megható, vagy humoros pillanatot.

Platinaoklevélben részesült Mesics Károlyné, aki sajnos a rendezvényen nem tudott részt venni, de szeretettel köszöntötték pedagógusdiplomája átvételének 75. évfordulója alkalmából.

A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola 2. b osztályos tanulói, Oroszlán Lotti és Nagy Lili Donászy Magda: Ma szívünk ünnepel c. versével örvendeztették meg a közönséget.

„Szentgotthárd Közoktatásáért Díjban” részesült Kulcsárné Bartakovics Edit, A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola, Gyécsek Andrea, a Szent Gotthárd Gimnázium, és Hegyi József, a Szent Gotthárd Általános Iskola pedagógusa.

Kulcsárné Bartakovics Edit tanítói diplomáját 1989-ben szerezte a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Tanulmányait levelező tagozaton végezte, mellette pedig az akkor újonnan épült szentgotthárdi 2. sz. Általános Iskolában dolgozott napközis nevelőként. A diploma megszerzése után egészen 2008-ig itt tanított, majd átkerült a helyi Arany János Általános Iskolába. Több, mint 3 évtizede kiemelkedő hivatástudattal, gyermekszeretettel tanítja, neveli a rábízott tanulókat. Ezen évek alatt és azóta is, szívügyének érzi a matematika megszerettetését. Munkáját a precízség, alaposság, lelkiismeretesség, magas szakmai színvonal jellemzi. A rábízott feladatokat maximálisan teljesíti. Módszertani tudását folyamatosan bővíti, szívesen alkalmazza az új módszereket, a digitális világ nyújtotta lehetőségeket is előszeretettel választja, a képességek szerinti differenciálásra nagy hangsúlyt fektet. Rendszeresen és eredményesen készíti fel tanulóit különböző versenyekre. Mióta az Arany János Általános Iskola 8 osztályos iskolaként működik, azóta már nemcsak alsós tanító néniként tevékenykedik, hanem felsős tanulókkal is foglalkozik, a technika tantárgy érdekességeit ismerteti meg velük. Nemcsak az oktatás, de a nevelés terén is kiemelkedő munkát végez. Folyamatosan iskolán kívüli programokat szervez az alsós és felsős tanítványainak egyaránt. Pedagógiai tevékenységén kívül számos egyéb iskolai feladatban is szerepet vállal, iskolai és városi műsorokra lelkesen és szívesen készíti diákjait. Nagyfokú empátiával fordul a gyerekek felé, tanítványai évek múltán is visszajárnak hozzá. A szülők is mindig bizalommal fordulnak hozzá tanácsért, segítségért. Kollégáival különösen jó viszonyt ápol, szívesen segíti a fiatalabbakat. Kiemelkedő munkájának, a gyerekekért végzett áldozatos tevékenységének méltó elismerése a „Szentgotthárd Közoktatásáért Díj”.

Gyécsek Andrea a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán kapott magyar nyelv és irodalom–történelem szakos általános iskolai tanári diplomát, majd 2003-ban a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanári diplomát is megszerezte. A szentgotthárdi gimnáziumban 1998 szeptemberétől tanít magyar nyelv és irodalmat, illetve történelmet. Munkáját kezdetek óta kiemelkedően magas színvonalon végzi: alapos felkészültség, folyamatos szakmai megújulás jellemzi. Szakmailag jól felkészült, hivatását nagyon szerető tanár, oktató-nevelő munkáját lelkiismeretesen, eredményesen végző pedagógus. Különösen nagy hangsúlyt fordít az irodalom és az anyanyelv ápolására. Személyes példája nyomán sok fiatal szerette meg az olvasást és a szép verseket. Oktató munkájában alapos, következetes. Tanítványai évek óta kiemelkedően szerepelnek a különböző helyesírási, szavaló és szépkiejtési versenyeken. Sikeresen készíti fel a tanulókat mind a közép-, mind az emelt szintű érettségi vizsgákra. Szabadidejét feláldozva segíti a versenyre és az érettségire készülőket. Szaktanári munkáját dicséri többek között az is, hogy tanítványa a tavalyi évben a „Szép Magyar Beszéd" versenyen a Kazinczy-jelvény arany fokozatát és a szakmai zsűri különdíját is megkapta, az idei tanévben pedig a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny országos döntőjébe jutott egyik diákja. Aktívan vesz részt a város kulturális életében: az elmúlt években számos iskolai és városi ünnepség műsorának megálmodója és rendezője volt, melyeket a közönség mindig elismeréssel fogadott. Osztályfőnökként mindent megtesz tanítványaiért, összetartó, jó közösséggé kovácsolja a rá bízott tanulókat. Mind a diákokkal, mind a szülőkkel jó kapcsolatot alakít ki. Mindig a rá bízott gyermekek érdekeit tartja szem előtt: segíti pályaválasztásukat, továbbtanulásukat. Lelkiismeretes szakmai munkájával kivívta a diákok, szülők és kollégák tiszteletét, mely alapján méltó a Szentgotthárd Közoktatásáért Díjra.

Hegyi József tanulmányait a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán végezte, orosz-testnevelés szakos általános iskolai tanár végzettséggel diplomázott. Pályáját Felsőszölnökön kezdte, ahol 13 évig tanított. Saját bevallása szerint itt nagyon sok mindent tanult. Tudatosult benne, hogy a szakmai fejlődés, a szaktárgyi tudás, a módszertani felkészültség fejlesztése, az emberség és a nyitottság kulcsfontosságú mind a saját, mind a tanulók érdekében. Ebben a szellemben folytatta munkáját 1996-tól a Széchenyi István Általános Iskolában is. Aktívan részt vett városi sportünnepségek szervezésében, versenyekre készítette fel tanulóit, akik mindig eredményesen szerepeltek a megyei és országos megmérettetéseken. Eredményei közül a legkimagaslóbb a 2018/2019-es tanévben a Diákolimpián atlétika sportágban leány magasugrás versenyszámban elért országos 3. helyezés. A testnevelés, a sport mellett a különböző iskolai programokból is aktívan kiveszi a részét. Az iskolai műsorok szervezésében, összeállításában mindig lehet rá számítani. Minden alkalommal tanít valamilyen táncot, műsorszámot tanítványainak, amelyek mindig tartalmaznak valami egyedit, valami újat. A nyári nemzetiségi táboroknak is aktív résztvevője volt. Osztályfőnöki feladataiban is kimagaslóan tevékenykedett. Tanítványai a tanulásban és az iskolai vetélkedőkön is rendre jól szerepeltek, mindig aktívan részt vettek a különféle programokon. Nagy szerepe volt a Szent Gotthárd Általános Iskolában elindított köznevelési típusú sportosztály létrehozásában, s az eltelt évek bizonyították ennek létjogosultságát. 2015-ben az elsők között jelentkezett a pedagógus életpálya modell keretein belül minősítési eljárásra és kimagasló teljesítményének köszönhetően Pedagógus II. fokozatba került. Igyekezett mindig, minden feladatot a maximális tudásának megfelelően elvégezni. Éppen ezért folyamatosan képezte magát. Munkatársai bíznak tapasztalatában, felnéznek rá, elfogadják javaslatait, véleményét. Ő egy olyan pedagógus, aki hivatásának él. Ezt a szülők, a diákok és a kollégák is érzik, tudják. Hegyi József több évtizedes kimagasló és elhivatott munkássága alapján méltó a „Szentgotthárd Közoktatásáért Díjra”.

Az ünnepséget a Szent Gotthárd Általános Iskola kórusa zárta, Offnerné Hadrik Tímea kórusvezető közreműködésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában