Ausztria

2024.06.22. 20:05

Árvíz Burgenlandban: lezárult a kárfelmérés

Befejeződtek a helyszíni kárfelmérések a június eleji felhőszakadással és villámárvizekkel kapcsolatban. A határidőig közel 2.000 kárbejelentés érkezett, a dokumentáción 400 tartományi alkalmazott dolgozik.

Vaol.hu

Forrás: magyarok.orf.at

Burgenland történetének legnagyobb árvízkatasztrófáját élte át a tartomány június 9-én éjszaka. Azóta folyamatosan zajlik a károk felmérése és elhárítása. A tartományi kormány külön utasítást fogadott el a pénzügyi kárpótlásról, ami megemeli a katasztrófaalap juttatásait. A magánháztartások legfeljebb bruttó 150.000 eurós, a vállalatok és mezőgazdasági vállalkozások pedig maximum 75.000 eurós kárpótlást vehetnek igénybe. A káralap akár a teljes veszteséget is megtéríti - írja a magyarok.orf.at

A június eleji árhullám a Felsőőri járás 32 települése közül 29-et érintett, ide tartományi kármentő csapatot is ki kellett vezényelni. A népcsoporti községek közül a legnagyobb pusztítást Siget in der Wart/Őrisziget szenvedte el. A Felsőőri járásból naponta mintegy 150 káresettel foglalkoztak a felmérők.

A bizottságok mintegy 1.500 káresetet regisztráltak, ezek dokumentálása mostanra szinte teljesen befejeződött. A tartományfőnök szerint már csak az értékbecslések időpontjai vannak hátra az egyes esetekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában