Helyi közélet

2024.06.13. 14:11

Átfogó kutatást készít a NOE az egyetemisták gyermekvállalásáért

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) széles körű felmérést készít a felsőoktatási hallgatók gyermekvállalással kapcsolatos véleményeinek, terveinek, félelmeinek feltérképezésére.

Vaol.hu

A projekt célja, hogy a szervezet mélyrehatóan megismerje azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a hallgatók döntéseit a gyermekvállalással kapcsolatban, és szakmai javaslatokat fogalmazzon meg a felsőoktatási intézmények és a döntéshozók számára a gyermekvállalási kedv növelése céljából, olvasható sajtóközleményükben. A kutatás 1. fázisában fókuszcsoportos beszélgetéseken keresztül mérik fel a hallgatók életkörülményeit és a gyermekvállalással kapcsolatos kihívásait. A 2. és 3. fázisban ismerik meg a legjobb, már rendszerben lévő gyakorlatokat és fogalmazzák meg azok kiterjesztési lehetőségeit.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, kiemelte: „A projekt egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy megértsük a hallgatók gyermekvállalási szokásait, és olyan környezetet teremtsünk, ahol a családalapítás nem akadály, hanem része lehet az egyetemi éveknek.”

Az átfogó kutatás nemcsak a hallgatók közvetlen támogatását kívánja elérni, hanem hosszú távon is hozzájárulhat a hazai demográfiai kihívások kezeléséhez. Az eredmények alapján megfogalmazott szakmai javaslatok segíthetnek a felsőoktatási intézményeknek abban, hogy támogatóbb és rugalmasabb oktatási környezetet biztosítsanak a családos hallgatók számára, írják.

„A NOE elkötelezetten dolgozik azon, hogy a családos hallgatók számára támogató és inkluzív környezetet teremtsen, elősegítve ezzel a családalapítást és a felsőoktatási tanulmányok sikeres összeegyeztetését.” – tette hozzá az elnök. Az Erasmus+ projekt révén az egyesület tovább erősítheti szerepét a hallgatói családalapítás támogatásában, és olyan javaslatokat dolgozhat ki, amelyek valóban változást hozhatnak a felsőoktatási intézmények működésében és a hallgatók életében. A kutatás során szerzett tapasztalatokat és eredményeket a NOE egy weboldalon teszi közzé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában