A korszak egyik legnagyobb hőse volt

2024.06.23. 14:50

Felavatták Sujánszky Jenő emléktábláját és a cőgerekre emlékeztek Kőszegen - fotók

Az 1956 előtti magyarországi nemzeti ellenállás egyik vezetője, 1956-ban szabadságharcos, Corvin közi felkelő volt Sujánszky Jenő (1929–2022), akinek szombaton avatták fel az emléktábláját a Dr. Nagy László EGYMI épületében.

Tóth Katalin

Fotó: VN

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Elnöksége szervezte a táblaavatót. A megemlékezőket – egykori cőger növendékeket, bajtársait és a kőszegieket – Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége elnöke köszöntötte. Beszédében elsőként Ottlik Géza Iskola a határon című regényét említette. (az 1856-ban alapított Hunyadi Mátyás m. királyi alreál és reáliskola helyén működik a Dr. Nagy László EGYMI, amely mint "Iskola a határon" vált közismertté.) A könyv mesél barátságról, megalkuvásról, az illúziók elvesztéséről, és a neveléstörténet szempontjából is tanulságos, mondta. Néhai bajtársuk az intézménynek volt növendéke: 1939-től a kőszegi Hunyadi Mátyás Középiskolai Nevelőintézetben tanult. Párizsi emigrációja idején alapította meg a Franciaországi Magyar Szabadságharcosok Szövetségét. Amikor már biztonságosan tehette, többször hazajött, meglátogatta az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségét és annak jogelődjét. Később levélben kereste meg őket, de még súlyos betegségében is irányította, szervezte a megemlékezéseket 1956-ról a Diadalív árnyékában – emlékeztetett a szónok. Végül a 35. évébe érkezett világszövetség alapító elnöke, Bocskay T. József jelmondatát idézte: „Emlékezz – emlékeztess! Mint mondta, ezt teszik, és példákat sorolt a történelmi emlékhelyekre, konferenciákra, amelyek kezdeményezésükre valósultak meg. 

Beszédében dr. Horváth Attila történész, alkotmánybíró úgy fogalmazott: – Az ’56-os hősökkel mostohán bánt az utókor, 44 évnek kellett még eltelnie a rendszerváltozásig. Sok adósságunk van: fejet kell hajtanunk a hősök, a mártírok előtt, és fontos kötelességünk az is, hogy a történelmi igazságot megismertessük a fiatalabb generációkkal és a társadalommal. 

Alaptörvényünket említette: a Nemzeti Hitvallás tartalmazza, hogy az 1989-90-es magyar szabadság 1956-ból sarjadt ki. Sujánszky Jenőt a korszak egyik legnagyobb hősének nevezte; ’56-tal kapcsolatban pedig hangsúlyozta: nem éhséglázadás volt, nem szociális segélyekért vagy a fizetésemelésért történt. A legfőbb jelszó a szuverenitás, a szabadság visszaszerzése volt. 

Dr. Boross Péter hajdani hallgató és egykori miniszterelnök évtizedekre szóló barátságot ápolt Sujánszky Jenővel. Emlékező sorait dr. Sömjéni László Géza olvasta fel. Sujánszky Jenőről felidézte: ő szervezte a Hadapródok Szervezetét „Mezartin" fedőnéven, emiatt 1956 májusában 17 év fogházbüntetésre ítélték mint a per elsőrendű vádlottját. A börtönből a forradalom szabadította ki, azonnal fegyvert fogott, és a Corvin közben harcolt a megszálló szovjetek ellen. November 4. után menekülni kényszerült, végül Franciaországban telepedett le, több évtizedig nem is tudtak egymásról. 1988-ban a párizsi Père-Lachaise temetőben Nagy Imrének és mártírtársainak jelképes sírt avatott fel az Emberi Jogok Magyar Ligája – ennél a sírnál találkoztak ismét 1991-ben. Sujánszky elvhű ember volt, mindig hitt abban, hogy Magyarország előbb-utóbb elnyeri függetlenségét, szabadságát – egész életét erre tette fel, húzta alá.

Básthy Béla polgármester annak adott hangot: az idővel megküzdeni nehéz kihívás. – Fogaskerekek vagyunk egy-egy nagy gépezetben, de hogy melyikben, az mindig rajtunk múlik. Az Alkotó, aki a gépezetet létrehozta, feladatot adott, hogy jól döntsünk – mondta. 

Végül Matheidesz Konrád újságírónak megköszönte, hogy jelentkezett a Városházán és „küzdött” az emléktábla ügyéért. 

Básthy Béla és Csigás Zoltán leplezte le, Kálinger Roland alezredes, kiemelt tábori lelkész szentelte meg a táblát. Halász Judit Mit tehetnék érted című dalát a 3. osztályos Szomora Amanda adta elő az ünnepségen, amely koszorúzással ért véget. 

Az egykori, Hunyadi Mátyás nevét viselő honvéd középiskola volt tanárai és növendékei, a cőgerek – emlékére rendezett ünnepséggel folytatódott a délelőtt a Dr. Nagy László EGYMI parkjában. Az önkormányzat, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Hunyadi Mátyás Honvéd Középiskolai Nevelőintézet Baráti Köre rendezvényén Metz Rezső, a baráti kör elnöke és Básthy Béla köszöntötte az egybegyűlteket. Utánuk prof. Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a HOHE (Honvéd Hagyományőrző Egyesület) tiszteletbeli elnöke szólt a katonai alreáliskola, a hadapródiskolák funkciójáról és az egykori cőgerekről, akiket összekötött a hazaszeretet, megtartották a bajtársi kötelékeket, és akik közül 1944. november 15-én sokan áldozták az életüket

Az EGYMI nyugalmazott – Nagy Gábor – és mai igazgatójának – Wimmer László – „A honvéd hagyományok ápolásáért” emlékplakettet adott át a helyszínen Lévai Miklós, a HOHE elnöke. Az iskolák harcokban elesett tanárai és növendékeire a hősi emlékműnél és a két, határon túli hadapródiskola emlékhelyén, valamint a Várkörön lévő Hunyadi Mátyás szobornál koszorúztak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában