Szakmai verseny

2024.06.19. 13:00

Két napon át versengenek a hivatásos vadászok Chernelházadamonyán - fotók

Vas vármegye ad otthont 2024-ben a hivatásos vadászok Országos szakmai versenyének. Kedden és szerdán elméleti és gyakorlati megmérettetéseken vesznek részt a vármegyék legjobbjai – és egy extra kihívással is szembe kell nézniük.

Gombos Kálmán

Forrás: Unger Tamás

Elsőként Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Vas vármegyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: megtiszteltetés számukra, hogy ezt a rangos és nívós eseményt ez alkalommal itt rendezhetik meg. Megköszönte Bodorics Pál, hivatásos vadász alelnök és családja sok-sok munkáját, amivel hozzájárultak a szervezéshez és rendezéshez. Elmondta, hogy „megrendelték a jó időt és az árvíz végét”, de egy különleges kihívással mindenkinek szembe kell néznie: a szúnyogok inváziójával.

Agyaki Gábor, az OMVK hivatásos vadász alelnöke rámutatott, hogy az itt jelenlévők már egy helyi, vármegyei szintű válogatáson, versenyen túlvannak, ami önmagában is komoly eredmény. Ezek után dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke hangsúlyozta, hogy a vasi vadászok ott vannak az országos élvonalban. Kitért a jövőbeni országos tervekre, majd sok sikert kívánt a versenyzőknek, és megnyitotta a rendezvényt. Ezt követően húzták kis sorszámaikat – ABC-sorrendben – a 19 vármegyéből érkezett vadászok.

A két napban sokféle tudásról kell bizonyságot tenniük. Ezt már Kenesei Istvántól, a Vas vármegyei Vadászkamara titkárától tudtuk meg. Hat elméleti versenyszámmal kezdenek: ez kereken száz kérdést tartalmaz, amire egy órát kapnak. Utána videóteszt és még kürtös feladat is próbára teszi a versenyzőket. Tudni kell felismerni vadbetegségeket, vadnövényeket, de a szervezők például természetvédelmi ismeretekre is kíváncsiak. Tisztában kell lenni az egyes vadászkutyákkal is: ezt a helyszínre vitt, élő ebeken kell bizonyítaniuk. Szerdán a terepen, tizennégy helyszínen a gyakorlati versenyszámokkal teszik próbára a versengőket. Ezeken fel kell ismerni 10-10 madarat és emlőst, 10 vadbetegséget, de tisztában kell lenni például a golyós és sörétes lövészettel, rendészeti feladatokkal, vadkárokkal, és szerepel trófea-bírálat, külföldi vadász kísérése is a kérdések között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában