1880-ban végezték először a kísérletet

2024.06.20. 21:07

Még mindig forog a Föld – a Foucault-féle ingakísérlet újra a szombathelyi Székesegyházban - fotók

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársai újra összeállították a Gothard Jenő-féle ingaszerkezetet a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban. Péntekig bekapcsolódhat az ingaindítási kísérletbe, aki előzetesen regisztrált. Ottjártunkkor gyerekek indították el az ingát.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A Föld tengely körüli forgását először Jean Bernard Léon Foucault bizonyította 1851-ben. A Foucault-féle kísérletet Szombathelyen 1880 augusztusában Gothard Jenő és a premontrei gimnáziumban egykori fizikatanára, Kunc Adolf végezte el a Székesegyházban. Szombathelyen tartotta nagygyűlését a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Egyesülete – az eseménysorozat egyik programpontja volt a kísérlet. Még mindig forog a Föld – nap nap után ez bizonyosodik be a Székesegyházban, ahol négy év után megismétlik a Föld forgását bizonyító kísérletet, méghozzá az eredeti, 1880-as bemutatón is szereplő ingatesttel, a Gothard Jenő által készített mintegy harminc kilogramm tömegű acélgolyóval. 

Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársa a helyszínen elmondta, alapító-névadójuk 1880-ban hozta létre csillagvizsgálóját Szombathelyen, herényi birtokán – ilyen jogon is intézetük mutatja be időről időre az ingakísérletet. Legutóbb 2020-ban, a Szombathely bombázásának 75. évfordulójára szervezett programsorozat részeként. 

– A kísérletre kizárólag a nagy belmagasságú épületek – templomok, székesegyházak – alkalmasak. Az inga szálhossza harminc méter, indítása után a lengési ideje, amíg az egyik szélső helyzetből eljut a másikba, és visszatér ugyanabba, körülbelül 11 másodperc.

Mi is megtapasztaltuk: méltóságteljesen lengett az inga, és közben bemutatta, amire hivatott: azt, hogy a Föld elfordul alatta. 

– Leegyszerűsítve: ha a síkot, amiben elkezdett lengeni az inga, a világűrből néznénk, azt „látnánk”, hogy megtartja, a Föld pedig elfordul alatta. Mi azonban a kísérletet belülről, a forgó Földről nézzük – magyarázta Kovács József –, így „okot” kell találnunk, ami az ingát körbeforgatja. A bábukat nem kifelé, sugárirányban raktuk fel, hanem kissé egymástól eltolva, egy körív mentén. Az ingatestre szerelt tű pedig bizonyos időközönként, egymás után ellöki azokat. A lengési sík minden szabályossága mellett lassan elfordul, azaz forog a Föld. Ha a Föld nem forogna, a bábukat nem lökné el az ingatest.

A tanév utolsó hetében számos iskolai csoport látogatott a székesegyházba. 1880-ban, amikor először végezték a kísérletet, mintegy ezren látták – a héten is nagyjából ennyien részesülnek az élményben a Székesegyházban és hallhatnak a kísérlet fizikai hátteréről. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában