Incidens

2024.06.15. 21:57

Orosz katonai repülőgép sértette meg a svéd légteret

Péntek délután egy orosz SZU-24 típusú katonai repülőgép néhány percre megsértette a svéd légteret Gotland sziget fölött - jelentette be a svéd védelmi minisztérium. A gép nem reagált a svéd katonai légi irányítók rádión leadott figyelmeztetésére, ezért Gripen vadászgépeket küldtek az elfogására.

Vaol.hu

Tobias Billström svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az esetet, és bejelentette, hogy az incidens miatt berendelik az orosz nagykövetet. Jonas Wikman, a svéd légierő vezetője elmondta, hogy az orosz gép nem tartotta tiszteletben Svédország területi integritását, de a svéd légierő készen állt a beavatkozásra.

Hasonló incidens történt 2022-ben is, amikor két SZU-27 és két SZU-24 típusú orosz gép lépett be a svéd légtérbe Gotland szigete közelében. A finn határőrség szintén jelentette, hogy június 10-én négy, feltehetően orosz katonai repülő sértette meg Finnország légterét.

Az incidensek rávilágítanak a balti térség feszült katonai helyzetére és az orosz-nyugati kapcsolatok romlására.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában