Szentmise

2024.06.03. 07:00

Szalézi templom: liftet, lépcsőt adtak át - fotók

Szentmise keretében felavatták és megáldották tegnap a szalézi templom megújult lépcsőjét, illetve az újonnan elkészült liftet, melynek segítségével végre meg tudták oldani a mozgáskorlátozottak, babakocsisok és idősek bejutását is az Isten házába.

Gombos Kálmán

Fotó: © Cseh Gábor

A projekt négy évvel ezelőtt kezdődött meg, és most érkeztek a végére. A korábbi lépcső tönkrement, balesetveszélyes lett, illetve így megvalósult az akadálymentesítés is. A teljes költség körülbelül 46 millió forint volt, aminek nagyobb részét a város, kisebb hányadát pedig az egyházmegye állta. Az elkészült lépcső és lift a hívő közösséget szolgálja – tudtuk meg Ágh Ernő világi elnöktől, városi képviselőtől. 

Tegnap 15 órakor a Perint híd mellett gyűltek össze a hívek a 4. században vértanúhalált halt Szent Quirinus püspök emlékezetére. A püspököt bátor tanúságtevő hitéért, kiállásáért és tevékenységéért Savariában Amantius helytartó halálra ítélte, és nyakában malomkővel a megáradt Perint vizébe dobták.

Emléktáblája a Perint patak partján, az Óperint utcai híd közelében látható. Brenner József nagyprépost elmondta: azon a napon is sokan álltak ezen a helyen, a vértanú holttesténél, ugyanis itt, a közelben vetette azt partra a víz. Wass Albertet idézte: „a víz szalad, a kő marad.” Ezen az ünnepnapon erre lehet gondolni: a megújuló, mindig változó víz mozgásban van, szalad. Ellenben a kő állandó. Páter Koltai Gábor prépost atya felhívta a figyelmet Isten azon ajándékára, hogy „nem mindegyikünk lesz vértanú”. Sokan vannak a tanítók, de egyre inkább kellenek a hiteles, hűséges tanúk: erre buzdította a jelenlévőket. A beszédeket koszorúzás követte. Négy órakor pedig egy közösségi agapé keretében találkozhattak a hívek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában