Megnyílt a látogatók előtt

2024.06.23. 09:46

Új csillagvizsgáló Vasban - Szőce ablakot nyitott a világegyetemre - fotók

A nyári napforduló után két nappal, szombaton hivatalosan is megnyílt a látogatók előtt a szőcei csillagvizsgáló az egykori iskola udvarán. Az Őrség sötét égboltja alatt városok közelében nem látható halvány csillagködök és galaxisok megfigyelése is lehetővé válik.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Messziről apró, lapostetős épületnek tűnik, ám aki belép ide, részese lehet az égbolt csodájának. Lapunk elsőként számolt be róla februárban: új csillagvizsgáló nyílik Vasban, a szakemberek már a műszerek telepítésén dolgoznak. Mostanra befejeződtek a munkálatok.  

Az csillagvizsgáló története messzire vezet: a kőszegit ugyanis le kellett bontani, új, alkalmas helyet pedig nem volt egyszerű találni. Károly Lajos amatőr csillagász, a Gothárd Jenő Csillagászati Egyesület tagja karolta fel az ügyet. – Itt jártam iskolába, innen indult az egész életem és most visszatérve hoztam valamit: egy csillagvizsgálót – fogalmazott, majd jelképesen a szervezet kezelésébe adta az épületet, amely többek között új falakat és tetőszerkezetet kapott.  

Tornyos Ottóné, Szőce polgármestere elmondta: nagyon örültek a felajánlásnak, ezzel is gazdagabbá vált a település. Az eddigi tapasztalatok szerint nagy az érdeklődés a csillagvizsgáló iránt. Ha az időjárás engedi, kinyitják kapuit a látogatók előtt. 

Szőcén az Őrség sötét égboltjában nem az ürességet látták meg. Nem egy helyet, amit nem szabdalnak meg felhőkarcolók, ahol nincsenek adótornyok, amit nem világítanak be neoreklámok, hanem egy olyan helyet, ahol a csillagászok és az amatőr érdeklődők zavartalanul, fényszennyezettség nélkül vehetik távcsőbe a Holdat és a naprendszerünket – fogalmazott beszédében V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: – Egy olyan település, ahol az egykori iskolaudvar obszervatóriummá tud lényegülni, ott a problémák kihívásokká, a nehézségek fejlődési lehetőséggé, az adottságok egyediséggé válnak. Az értékek, ötletek szárnyra kapnak, az erőfeszítések és a támogatások pedig sokszorosan megtérülnek. 

Írtunk arról is, az Őrség sötét égboltja alatt városok közelében nem látható lehetővé válik. Az új csillagvizsgálóban az egyesület számos észlelést tervez. Napközben a Nap és napfoltok, este pedig a Hold és a Naprendszer más tagjai kerülhetnek elsősorban távcsővégre. A létesítmény melletti füves területen esti csillagkép-ismertetőre, hullócsillag-megfigyelésre is lehetőség nyílik.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában