Tanulmány

2024.07.25. 20:10

Tényleg ingerlékennyé és agresszívvá válunk a hőségtől? Ezt mondják a kutatók

Megőrülök ettől a melegtől! Hallani gyakran mostanság, és nem is áll távol a valóságtól a kijelentés. Sokan arról számolnak be, hogy a kánikulában hamarabb lesznek dühösek vagy ellenségesek és csökken az éberség- és energiaszintjük. Mit mond a tudomány?

Csabai Bernadett

Forrás: Shutterstock

Valóban agresszívvá válunk a hőségtől? A tudósok már több mint egy évszázada dokumentálják, hogy az emberek nehezen birkóznak meg a szélsőséges hőséggel. Több kutatás arra jutott: az agresszív és erőszakos viselkedés fokozódik forróságban. Ennek egyik oka lehet, hogy fiziológiailag az emberek teste nem alkalmas arra, hogy a 35 Celsius-fokot meghaladó hőséget elviseljen – írja a Science News. Egyre több bizonyíték mutatja, hogy amikor a hőség megterheli az emberek szervezetét, a különböző feladatokban nyújtott teljesítményük, valamint az általános megküzdési mechanizmusuk is megsínyli azt. Egy észak-karolinai kutatócsoport eredményei szerint az extrém hőség összefüggésbe hozható a fokozott agresszióval, emellett a kognitív képességek és a termelékenység csökkenésével is.

Tényleg ingerlékennyé és agresszívvá válunk a hőségtől?
Tényleg ingerlékennyé és agresszívvá válunk a hőségtől?
Forrás: Shutterstock

Egy tanulmányban a Los Angeles-i bűnözési adatokat vizsgálták 2010 és 2017 között: kiderült, hogy az erőszakos bűncselekmények száma megnő, amikor a hőmérséklet meghaladja a kellemes 21-22 fokot.

Tényleg ingerlékennyé és agresszívvá válunk a hőségtől?

Az Amerikai Pszichológiai Társaság vizsgálatai szerint az olyan erőszakos bűncselekmények, mint a gyilkosság, a súlyos testi sértés és a nemi erőszak nagyobb valószínűséggel következnek be hőségben, ez igaz a terrortámadásokra és a tömeges lövöldözésekre is. Egy 2021-es tanulmány szerint még az olyan ellenőrzött környezetben is, mint a börtönök, 18%-kal nőtt a rabok közötti erőszakos cselekmények száma a nagyon meleg napokon. Az emberek a dühüket saját maguk ellen is fordíthatják; a melegebb napokon nagyobb az öngyilkosság kockázata. Craig Anderson pszichológus is erre jutott kutatása során: az erőszakos bűncselekmények száma a hőmérséklettel együtt nőtt, viszont a nem erőszakos bűncselekményeké nem. Egyes tanulmányok még arra is utalnak, hogy a baseball dobók agresszívebben dobnak meleg időben, Sőt, az autósok nagyobb valószínűséggel dudálnak az elakadt autókra, ha a meleg napokon nincs légkondicionáló a saját autójukban.

A tudományos világban sem tárták fel a pontos okokat, de a tudósoknak már vannak elméleteik. Dr. Joseph Taliercio a Cognitive and Behavioral Consultants pszichológusa úgy véli, hogy amikor kint meleg van, a szervezetnek talán nincsenek meg a szokásos védekező mechanizmusai az agresszív impulzusok kordában tartására. - A szervezetnek energiát kell fordítania arra, hogy lehűtse magát, és ennek egy része az agy azon részéből származik, amely a legtöbb energiát fogyasztja: a prefrontális kéregbő - ez segít az embereknek az önszabályozásban. Ez ugyanaz a rész, amely kikapcsol, amikor az emberek alkoholt fogyasztanak és ez impulzív viselkedéshez vezet – nyilatkozta a kutató a CNN-nek. Hozzátette az agyunknak is át kell irányítania az energiát a bőr lehűtésére, amikor meleg van, és ennek következtében kevesebb energia marad a impulzivitás-kontrollra – tehát többször cselekszünk gondolkodás nélkül.

A másik ok a rossz alvásban keresendő. Dr. Amruta Nori-Sarma, a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Iskolájának Környezetegészségügyi Tanszékének adjunktusa egy 2022-es tanulmányában megállapította, hogy meleg időben sokkal több felnőtt mentális egészségi állapot miatt fordult a sürgősségire. Ez nem azt jelenti, hogy a mentális problémákkal küzdő emberek dühösek vagy erőszakosak, hanem azt, hogy a hőség hatással lehet az ember mentális jólétére.
A magas hőmérséklet növelheti a szorongás szintjét, ennek egyik oka lehet, hogy az emberek nem alszanak olyan jól, amikor meleg van, és az alváshiány ingerültséget és csökkent döntéshozatali képességet okozhat.

Az eredmények fényében elkezdték vizsgálni azt is, hogy a globális felmelegedés hogyan hat majd az agressziószintünkre. Eddigi eredményeik azt mutatják, hogy a globális felmelegedési tendenciák is növelhetik az erőszakos bűncselekmények arányát. Számos intézményi környezetben (pl. börtönökben, iskolákban, munkahelyeken) a jobb klímaszabályozás csökkentheti az agresszióval kapcsolatos problémákat. Még az állatvilágra is hatással van a jelenség – egy kutatásban halfajokat vizsgáltak egy olyan tóban, amit extrémen érint a felmelegedés. Az egyre melegebb vízben megnőtt a halak agresszív viselkedése is. A hosszan tartó hőstressz hatásai a kimerültségtől és fejfájástól kezdve a delíriumig, szívrohamig és halálig terjedhetnek. Más szóval, a hőség nemcsak felbosszant minket - meg is betegíthet.

Források: CNN, Science News, Psychology Today

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában