Közlekedés

2024.07.13. 07:00

Egyes közlekedési bírságok a duplájukra nőnek - a vasi rendőrség is nyilatkozott az ügyben

Drágább lesz a közlekedési szabálysértési bírságok összege augusztus hónaptól. Különösen nagy az emelkedés a vezetés közbeni mobiltelefonozás és a zebra figyelmen kívül hagyása esetében.

Csabai Bernadett

Augusztustól nő a bírságok összege

Fotó: CSEH GABOR

A hétfői Magyar Közlönyben tették közzé azt a rendelet-módosítást, amiből kiderül: augusztustól jóval többet kell fizetnünk, ha közlekedési szabálysértést követünk el. Akit vezetés közben mobiltelefonnal a kezében kapnak el a rendőrök, annak az eddigi 13 ezer forint helyett 26 ezer lesz a helyszíni bírság, ha szabálysértési eljárást indítanak ellene, akkor a korábbi 26 ezer helyett 52 ezer forintot kell fizetnie. 

Augusztustól érvényes a kormányrendelet módosítás ami kimondja: emelkednek a közlekedési bírságok összegei
Augusztustól érvényes a kormányrendelet módosítás ami kimondja: emelkednek a közlekedési bírságok összegei
Fotó: MW-archív

Jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk akkor is, ha nem adjuk meg az elsőbbséget a zebrán átkelő gyalogosnak, a bírság mértéke itt is a duplájára emelkedett: 13 ezerről 26 forintra a helyszínen, 26 ezerről 52 ezer forintra, ha nem helyszíni pénzbírságot szabnak ki ránk.

Ha átengedjük a vezetést egy ittas személynek, akit elkapnak akkor eddig a helyszínen 33 ezer forint bírságot szabtak ki, de szabálysértési eljárásban ugyanezért 65 ezer forint büntetés jár. Az augusztusi emelkedés ezt a tételt is érinti: a helyszíni bírság összege 39 600 forintra, a pénzbírságé 78 ezer forintra módosul.

A legnagyobb bírságot akkor kapjuk, ha jogosulatlanul használjuk a mozgássérült parkolóhelyet: a helyszíni bírság itt maradt 65 ezer forint, szabálysértési eljárásban pedig 156 ezer forinttal számolhatunk. 

Indokolt a bírság emelése?

Rendőrségi statisztikák szerint nőtt a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma az utóbbi év ugyanezen időszakához képest. Idén május végéig 51 ilyen esetről számolt be a vasi szerv, míg 2023. május végéig csak 38 személyi sérüléssel járó baleset történt – ez 34,2 százalékos emelkedést jelent. A súlyos kimenetelű közlekedési balesetek száma megduplázódott, a könnyű sérüléssel járóké 9 százalékkal nőtt, ugyanakkor a halálos baleseteké felére csökkent.

A friss statisztika csak a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetekre tér ki, eszerint ezek leggyakrabban gyorshajtás és az elsőbbség meg nem adása miatt következtek be Vas vármegyében, de a kanyarodási szabály megsértése miatti sérülés is számottevő. A bírságok összegének emelésétől valószínűleg ezek csökkenését várják a hivatalos szervek. 

Az ittasan okozott balesetek száma is nőtt 50 százalékkal a vármegyében az év előző időszakához képest. Az ittas vezetés az elfogyasztott alkohol mértékétől függően lehet szabálysértés vagy bűncselekmény is, előbbinél a pénzbüntetés összegét 30.000 és 100.000 Ft között határozzák meg, ez nem változott. Baleset okozása vagy nagymértékű alkoholérték kimutatása esetén súlyosabb szankciókra számíthat a szabálytalankodó – például jogosítvány bevonására, de akár börtönbe is kerülhet. Idén Vasban összesen 77 személyt vontak felelősségre alkoholos állapotban történő vezetés miatt, ezzel az országos középmezőnyben vagyunk. 

VN-grafika

Megkérdeztük a vasi rendőrséget: hogyan szabálytalankodunk?

Elküldtük kérdéseinket a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak azzal kapcsolatban, ők mit tapasztalnak, csökkent vagy nőtt a közlekedési szabálysértések száma az utóbbi időben, illetve melyek a leggyakoribb közlekedési szabálysértések . Kérdéseinkre az alábbi választ küldték: A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányág különös jelentőséget tulajdonít annak, hogy a vármegyében is vezető baleseti okokra – sebességtúllépés, az elsőbbségi jog megsértése és az irányváltoztatási, haladási és bekanyarodási szabályok megszegése – történő célzott rendőri intézkedésekkel csökkentsük a közlekedési balesetek számát.

A közlekedők biztonságának megóvása és a kiemelt szabálysértések visszaszorítása érdekében az összes rendelkezésre álló technikai eszközt bevetjük és a baleseti elemzések alapján frekventált területekre fókuszálunk. A tavalyi év hasonló időszakához képest csökkent a halálos kimenetelű balesetek és a balesetekben elhunyt személyek száma.

Az ittasan okozott közlekedési balesetek száma hasonlóan alakult, ezért annak érdekében, hogy a számok csökkenést mutassanak közlekedési akciókat és rendszeres alkoholszondás ellenőrzéseket végzünk a vármegye útjain - írják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában