Bejelentés

2024.07.16. 17:12

Ötven kilós világháborús bombát talált egy gyerek Szombathely külterületén

A Magyar Honvédség tűzszerészei megerősítették az értesülésünket.

Vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: MW/archív

Fotó: Arpad Kurucz

Információink szerint egy kisgyerek édesanyjával Szombathely külterületén sétált, amikor egy második világháborús bombát találtak. Megkerestük a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, akik úgy tájékoztattak, meglehetősen sok bejelentést kapnak régi lövedékekkel kapcsolatban, főként a Szombathely és Nárai közötti területen, mivel itt régen lőszerraktár volt. Azt is megtudtuk tőlük, hogy a helyzet kezelése a Magyar Honvédség tűzszerész részlegének felelősségi köréhez tartozik, akiknek szintén elküldtük kérdéseinket.

bombát
Ötven kilós világháborús bombát talált egy gyerek Szombathely külterületén
Forrás: Olvasó

Válaszukban megerősítették: valóban érkezett vasárnap egy bejelentés hozzájuk a Tűzszerész Ügyeletükre, mely szerint Szombathely külterületén, erdős részen feltételezett robbanóeszközre bukkantak.

A helyszínre érkezett tűzszerész járőr parancsnoka megállapította, hogy egy 50 kg-os magyar repesz-romboló bomba került elő gyújtószerkezet nélkül, biztonságosan szállítható állapotban. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái elszállították a robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítés céljából - tájékoztatott Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének kommunikációs tisztje.

Hozzátette, mivel a bombáról hiányzott a gyújtószerkezet, így azt veszélyt nem jelentett az állampolgárokra, ezért nem került sor semmilyen korlátozás - például a terület lezárása, a lakosság evakuálása - bevezetésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában