Csúcsra jár a piac

2024.07.19. 17:30

Egymásra kacsingató dinnyék és kukoricák, uborkadömping és szilvaszezon - a Szombathelyi Vásárcsarnokban jártunk

A görögdinnye összekacsint a csemegekukoricával, a bársonylila szilva kezet fog az aranyló kajszival, az uborka, a káposztafélék, a bab zöldjei között kacéran mosolyog a piros paradicsom. A színek és ízek kavalkádja, a bőség zavara fogadja, aki kilátogat a szombathelyi piacra.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Csúcsra jár a kánikula, és vele együtt csúcsra jár a piac. A szokatlanul enyhe tavasz következtében legalább két héttel előrébb jár a természet, a hetek óta tartó kánikula pedig begyorsította az érési folyamatokat. Horváth Emil azt mondja: minden egyszerre kapható, és úgy tapasztalja, a szemfüles háziasszonyok ezt ki is használják. Ha valami szépet látnak, megveszik, és már teszik is a fagyasztóba. Félő ugyanis, hogy a nagy melegnek meglesz a böjtje. Megtudjuk: sokan keresik az uborkát, szilvát, főzelékeknek való zöldségeket. Aki teheti, könnyű fogásokat készít a hőségben. Horváth Emil szomjoltónak a kovászos uborka levét ajánlja – ízletesebb az üdítőnél, és garantáltan felfrissít. 

piac
Csúcsra jár a piac
Forrás: Unger Tamás

A vásárlók egymásnak adják a képzeletbeli kilincset a standoknál, sok a visszatérő kuncsaft, ahogy Bárdosi Csaba mondja. Előbb egy kiló uborkát tesz a mérlegre, utána valaki zöldbabot kér. – Finom sütve is – jegyzi meg az őstermelő, de nincs sok ideje beszélgetni, újabb érdeklődő érkezik. Régi krumplit keres, mert bizonyos fogásokhoz az dukál. Bárdosi Csaba megígéri, jövő hétre hoz magával – szép még, a garázsban jól eláll. Újburgonyából egyébként sárgát és pirosat is kínál, uborkából akad háromféle méret három különböző árban: savanyítani, kovászolni és gyalulni is keresik a nyár egyik sláger zöldségét. –  Hagymaszárításnak jó idő van. Ha kicsit alulról és felülről is megégeti a nap, könnyebb tárolni. A növényeket egyébként nagyon megviseli a hosszan tartó kánikula, amit lehet öntöznek a kút vizével – meséli. 

Aki vágott virágot, házias készítésű tésztát, savanyúságot vagy tojást szeretne, bőven van miből válogatnia, friss gombát azonban a szakértő szerint nyár végig ne is keressünk. – Minimum egy hetes áztató eső kellene – véli Kalauz József, akinek még a hőhullám előtt sikerült vargányát és rókagombát szednie, most szárítva árulja őket. Szintén vadon szedi a kakukkfüvet, oregánót, ezekből szép termés lett az idén – a kis zacskókba csak a növény legjavát zárta be, természetesen szárítva.  

A levesnek való zöldségeket is beszerezhetjük frissen a szombathelyi piacon: a sárgarépa csomóját 600 forintért kínálják, a paprika kilójáért átlagosan szintén 600 forintot kérnek, a karfiol 899 forintba kerül, a lila hagyma csomójáért 400, a fehérért 350 forintot fizethetünk. 

Találtunk áfonyát 2500, őszibarackot 1600, hazai nyári almát 799 forintos kilónkénti áron.  

Molnár Pál az egyik zöldséges standnál úgy tapasztalja, bár egyre többen érdeklődnek a szilva iránt, a nagy forróságban még mindig a görögdinnye a legnagyobb kedvenc. Igaz, gyakorta össze-összekacsingat a csemegekukoricával – nem csak a pulton, a vásárlók kosarában is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában