Sokan keresik fel a gyógyszertárakat

2024.07.12. 07:00

Útipatika, avagy mit vigyünk magunkkal nyaralni? - Ezek a legkeresettebb nyári termékek a vasi gyógyszertárakban

A megfázásos tünetek száma ugyan jelentősen csökkent a jó idő beköszöntével, a nyári hónapokban a különböző csípések, a napégés és az allergia okozza a legtöbb panaszt. Ezért sokan keresik fel a gyógyszertárakat.

Cseh-Egyed Bernadett

A kertben, természetben könnyen megsérülhetünk, a sebeket pedig érdemes kezelni. A tavalyi évekhez hasonlóan a jó idő beköszöntével megnőtt a különböző fertőtlenítő készítmények és ragtapaszok iránti kereslet a vépi gyógyszertárban. Hasonló a tapasztalat a rovar- és szúnyogriasztó, illetve a csípések okozta tünetek enyhítésére szolgáló szerekkel is. A szúnyogok betegséget is terjeszthetnek. Magyarországon nem jellemző, de kizárni nem lehet, ezért is fontos a megelőzés. Ma már különböző spray-k, karkötők, és ruhára- illetve babakocsira tehető matrica formájában is elérhetőek a készítmények. A bennük lévő illóolajok egy ideig távol tarthatják a vérszívókat. Érdemes a naplemente körüli időt zárt térben tölteni, ilyenkor a legnagyobb az esély a vérszívókkal való találkozásra –mondta lapunknak dr. Németh Ákos, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas Vármegyei Szervezetének elnöke, a vépi gyógyszertár vezetője. Hozzátette: ha nem úsztuk meg a csípést, különböző krémekkel enyhíthetjük a duzzanatot, viszketést, továbbá az allergia elleni antihisztamin gyógyszer is hatás ilyen esetben. Legalább ilyen fontos a napégés elleni védelem, a szakemberek azt javasolják 11-15 óra között kerüljük a napfényt. A gyermekeknek mindenképpen az 50 faktoros naptejet javasolják, melyet a család valamennyi tagja használhat. 

A nyári szezonban sem pihennek a gyógyszertárban
A nyári szezonban sem pihennek a gyógyszertárban
Fotó: Szendi Péter

Dr. Németh Ákos szólt arról is: javában tart az allergiaszezon, a parlagfűre érzékenyeknek is ajánlatos felkészülniük. Akinek van gyógyszere, kezdje el szedni, a kevésbé erős tünetek enyhítésére pedig recept nélkül kapható készítményeket tudnak ajánlani. A szakember szerint hajlamosak vagyunk elfelejteni, magunk is sokat tehetünk az allergia tüneteinek enyhítéséért: napközben, amikor nagyobb a légmozgás, kevesebbet szellőztessünk; gyakran mossunk hajat; öblítsünk ki rendszeresen az orrunkat, szemünket, hogy eltávolítsuk belőlük az allergéneket; a kinti ruhát odabent cseréljük le otthonira. Utazáshoz érdemes összeállítást készíteni a legszükségesebb gyógyszerekből: a szakember azt javasolja, mindig legyen nálunk láz- és fájdalomcsillapító, probiotikum, hasfogó gyógyszer, hányáscsillapító. Utóbbi akár nyalóka formájában is elérhető gyermekek számára. Jó, ha a sebek ellátásához szükséges készítményeket és fényvédőszert is tartalmaz az útipatikánk, továbbá ne felejtsük otthon a rendszeresen szedett gyógyszereinket sem. Fontos, hogy az adott készítményből elegendő mennyiség – lehetőség szerint akár több is – álljon a rendelkezésre egészen a vakáció végéig. 

A gyógyszereket mindig a betegtájékoztatókban, illetve az alkalmazási előírásban megfogalmazott és részletezett körülmények között tároljuk. 

A különféle kúpok vagy kenőcsök például meleg hatására hamar elveszíthetik a megfelelő állagukat, továbbá utazás közben nagyon kell figyelni az inhalátorokra, az asztma elleni készítményekre és az inzulinra is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában