Észlelés

2024.07.22. 09:02

Farkas ólálkodik az osztrák-magyar határ közelében - Kőszegtől nem messze is látták

Több mint hét év után újabb megerősített farkasészlelés történt Burgenlandban. Ezúttal Draßmarkt (Vámosderecske) közelében, Kőszegtől nem is olyan messze egy vadkamera által készített felvételeken tűnt fel egy fiatal példány.

Vaol.hu

Forrás: burgenland.orf.at

Fiatal farkas ólálkodik az osztrák-magyar határ közelében - derül ki az burgenland.orf.at tudósításából. Mint írják, a fiatal példány Draßmarkt (Vámosderecske) közelében tűnt fel. Egy, a település közelében, az erdő szélén elhelyezett vadkamera két fotót is készített róla, az elsőt kedden reggel. Miután a vadászok látták a készült képeket, az Állami Vadászati ​​Osztályon keresztül megkeresték a Vadtudományi Intézetet. Ott egyértelműen megállapították, hogy egy farkast sikerült lencsevégre kapni. – mondta Anton Putz kerületi vadász.

farkas
A második kép pénteken készült a farkasról
Forrás: burgenland.orf.at

Három nappal később a farkast ismét megörökítette a kamera. A fiatal hím valószínűleg új falkát keres. Draßmarkt környékén óvintézkedések bevezetése mellett döntöttek. Első körben információs táblákat helyeztek ki a lakosok számára a közelben ólálkodó állattal kapcsolatban. Wolfgang Seidl, a természetvédelmi osztály vezetője elmondta, ezeket elsősorban az erdőbe vezető utak menték állítják fel. Mindazonáltal egyelőre nem tisztázott, hogy a farkas még mindig Draßmarkt környékén van, vagy esetleg már továbbállt.

Az farkassal való találkozásnál a helyes viselkedés kulcsfontosságú

Mint írják, a farkas jelenléte leginkább más állatokra fenyegető. Ausztria más tartományaiban nem ritka, hogy legelő tehéncsordákra támadnak farkasok, Burgenlandban azonban ez nem jellemző. Hans Peter Weiss állami vadászati ​​koordinátor szerint ennek egyrészt az az oka, hogy Burgenlandban csak szórványos tűnnek fel farkasok, amelyek aztán rövid időn belül tovább is állnak, másrészt általában kevesebb a legeltetés.

- A Burgenlandban található legelőink könnyebben védhetők, mint az alpesi régióban, így eddig nem volt kimutatható hatása a mezőgazdaságra vagy a vadászatra a farkasok jelenlétének – mondja Weiss.

Az egyik felvételt készítő vadkamera.
Forrás: burgenland.orf.at.

Kevés az esélye annak, hogy ember is találkozzon farkassal Burgenlandban, de persze nem kizárható. Abban az esetben, ha valóban megtörténik, Putz kerületi vadász óvatosságot és higgadtságot javasol. Egy ilyen vérfagyasztó találkozó esetén legfontosabb, hogy nyugodtak maradjunk. Putz szerint az alapvetően az embertől tartó farkasokat megpróbálhatjuk kiabálással és tapsolással elijeszteni, mivel egyébként is kerülik az embereket. Külön kiemelte, a kutyasétáltatók azonban mindenképpen tartsák pórázon ebeiket.

A statisztikát tekintve  az elmúlt években többször is észleltek farkasokat Burgenlandban. Az utolsó megerősített farkasészlelés azonban 2017-ben volt. z állami vadászati ​​koordinátor elmondta, nem valószínű, hogy idővel megtelepednének a farkasok Burgenlandban és ezáltal a magyar határ közelében. Ausztria alpesi vidékei sokkal megfelelőbbek számukra. Azt azonban hozzátette, az Európai Unióban és Ausztriában is döntés született arról, hogy a farkasok magas szintű természetvédelmi státuszba kerültek, így a populáció növekedésére mindenképp számítani lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában