Nagy történelmi forgatag

2024.07.21. 20:42

Időutazás Sárváron: ilyen volt a 15. Nádasdy Történelmi Fesztivál - fotók

A hétvégén folytatódott a 15. Nádasdy Történelmi Fesztivál: a római kortól a középkoron és a török hódítás korán keresztül a II. világháborúig tartó időszakot képviselő csapatok vették be magukat a várparkba és tartottak bemutatókat.

Tóth Katalin

Fotó: Benkő Sándor

Pénteken koncertekkel, házibulival, táncházzal zárt, szombat reggel a szabad tűzön készült ételek gasztronómiájára koncentráló ételmustrával folytatódott a fesztivál Sárváron. Az éjszakai esőtől fellélegzett a föld. A várparkban 22 társaság – családok, baráti társaságok, egyesületek tagjai – láttak munkához, hogy felelevenítsék a klasszikus ízeket. 

időutazás
Ágh Péter és családja Kondora István polgármesterrel (balról a második) és dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel (jobbra) a fesztiválon
Fotó: Ohr Tibor

Az idén Majthényi László Vasi ételek című könyvét kapták meg – az abban szereplő ételek inspirálták őket az alkotásra. A Gasztro Bt. (baráti társaság) sitkei pulykanyaklevest főzött és vadnyulat vadasan, zsemlegombóccal. Sárvári ördögpecsenyével, gersli rizottóval, párolt káposztával; a másik csapatuk zöldséges raguval és fánkkal készült. A Sárvári Apiarius Mézlovagrend kondérjában dinoszaurusz-, vagyis strucctojások főttek, azt hagymalekvárral és virágporral tervezték tálalni, hogy „kihozza az ízét”. A jókedvű csapat babos káposztát is készített, benne mézes csülökkel. 

A Nádasdy Bandérium főzőcsapata vasi étellel rukkolt elő – rézbográcsban fácánlevessel és sárvári ördögpecsenyével; köretként alföldi gancával. Bede Róbert mesterszakács, a Tv Paprika séfje vállalta a zsűrielnök szerepet. Majthényi Lászlóval közös gasztrobemutatójukon „urbánus” babos káposzta is készült, közben kiderült: a főzéshez tapasztalás, ízlelés és tehetség kell. 

A nagyszínpadnál délelőtt „erős lyányok s vitézek” versengtek, melyikük dobja messzebbre az ágyúgolyót, a kézművesvásárban vásárfiát kínáltak, a gyereksarokban családok időztek, aki pedig lovas, viselet-, harci, tüzérségi, fegyverzet- és harcmodor-bemutatóra vágyott, szombaton és vasárnap a Viadaltéren és az Ostromtéren talált látnivalót estig, és bepillanthatott a végvári, oszmán, hajdú, zsoldos táborok életébe is a várparkban. Az igényes zenét kedvelőknek két színpadon kínáltak koncerteket a szervezők. Az idén a fesztivál társrendezvénye lett a nemzetközi kutyakiállítás. Vasárnap a magyar pásztorkutyák mutatkoztak be az Ostromtéren.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában