Utánajártunk

2024.07.10. 20:00

Intenzív reakciók a szúnyogcsípésekre: Miért szenvednek jobban a gyerekek? - Szakértő válaszol

Feldagadt szemkörnyék, hatalmas dudorok, égető pirosság. Egészen riasztó fotókat kaptunk olvasóinktól azzal kapcsolatban, mennyivel intenzívebben reagál a kisgyerekek szervezete a szúnyogcsípésekre. Ennek okán megkérdeztük Dr. Vincze Magdolna gyermekorvost, mi okozza ezeket az erős reakciókat.

Csabai Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

Az elmúlt években mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél egyre erősebb reakciókat tapasztalhatunk a rovarcsípésekre. Dr. Vincze Magdolna szerint ennek pontos oka nem teljesen tisztázott, de valószínűsíthető, hogy a környezetben használt vegyszerek és permetszerek - különösen a szúnyogirtók - irritáló hatással lehetnek a bőrre. Bár ezek az anyagok az egészségre nem veszélyesek, hosszútávon okozhatnak egy fokozottabb bőrérzékenységet mindannyiunknál.

Mint mondja, a gyermekek bőre különösen érzékeny, mert sokkal lazább kötőszövetű és nagyobb víztartalmú, mint a felnőtteké. Ezért a kicsik bőre hevesebben reagál az irritációra. Különösen érzékeny a szem környéki terület, ahol egy csípés könnyen ijesztő mértékű duzzanatot okozhat - olvasóink is hasonló helyzetekről számoltak be.

"Minél fiatalabb egy gyerek, annál érzékenyebb a bőre és annál hajlamosabb a duzzanatok kialakulására," mondja a doktornő. Hozzáteszi azt is, hogy ezért fontos megkülönböztetni az erősebb helyi reakciókat az általános allergiás reakcióktól. Rovarcsípések közül utóbbit nagyrészt méh- és a darázscsípés válthat ki, de ez korosztálytól független, felnőttel és gyerekkel egyaránt előfordulhat. Ilyenkor heves reakcióval reagál a szervezet viszonylag gyorsan - fél órán belül felduzzadhat az arc, a száj, a szemhéj, súlyosabb esetben a gége is, de hangsúlyozza, ez csak darázs és méhcsípés allergiánál következik ki, szúnyogallergia nem létezik.

A megelőzés a legjobb védekezés a szúnyogcsípések ellen. Dr. Vincze néhány praktikus tanácsot oszt meg a szülőkkel:

Ha a szabadban játsszunk, kerüljük a nagyon bokros, sűrű növényzettel borított területeket, itt nagyobb a rovarcsípések kockázata.

Öltöztessük szellős, könnyű anyagból készült ruházatba, amely nagyobb felületen takarja a gyerek bőrét - ez a napvédelem szempontjából is előnyös.

Bent a lakásokban használjunk szúnyoghálót, és lefekvés előtt ellenőrizzük, hogy nincs-e szúnyog a gyerek szobájában.

Szúnyogirtó spray használata előtt mindig olvassuk el a termék leírását, hogy meggyőződjünk arról, milyen életkorban alkalmazható biztonságosan. Ha egy készítményre rá van írva, hogy egy éves kortól alkalmazható, ne fújkáljuk le vele a csecsemőnket.

Ha már bekövetkezett az erős helyi reakció, tehát nagy duzzanatok borítják a gyermek testét, amik viszketnek és égnek, valamilyen hűtésre van szükség - mondja Dr. Vincze Magdolna. Rovarcsípésre recept nélkül lehet kapni számtalan készítményt, ezeket alkalmazzuk bátran. Jó, ha fizikálisan is ráhűtünk az érintett területre: egy jégakku vagy egy csomag fagyott zöldborsó pelenkába tekerve jó megoldás lehet erre. A sima vizes borogatást kerüljük el, mert nagyon felaláztatja a bőrt, inkább a száraz hűtést alkalmazzuk - zárja gondolatait a doktornő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában