Helyi közélet

2024.07.16. 07:00

Jobb felkészülni, kezdődik a parlagfűszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban. Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hetére a parlagfű pollenkoncentrációja országos viszonylatban elérheti a tüneteket okozó közepes szintet - írja legfrissebb jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Vaol.hu

Forrás: MW/archív

Fotó: Berán Dániel

Az anyagból kiderül az is: a többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A lórom, a kenderfélék, valamint a libatopfélék, a gyékény, a sásfélék, az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony. Több helyen regisztrálták már az üröm, illetve a szerbtövis és a rézgyom virágporát is – még legfeljebb alacsony koncentrációban. A fák közül jellemzően alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye, valamint a fenyőfélék pollenje. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. 

A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

 Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában