A kutyakiállítás show

2024.07.20. 20:00

Kutyakiállítás Sárváron: Korózs Gábort kérdeztük a rangos szemléről, és tenyésztőkkel is beszéltünk - fotók

Gazdák kempingszékeken ülve vagy az utolsó simításokat végezve kutyáikon a ring körül, ebek hordozókban, kutyasátrakban pihenve és izgatottan a bemutatkozás előtt. Különböző nyelveken elhangzó vezényszavak, egymással beszélgető, jól öltözött emberek és egymással összeugató állatok. Nyüzsgés, amelyben van rendszer – első látásra ilyen volt a CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás szombati napja. Korózs Gábor, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke segített eligazodni a kutyások rangos szemléjén, és tenyésztőket is kérdeztünk a Vadkert Majorban.

Tóth Katalin

Korózs Gábor, a MEOESZ elnöke

Fotó: Unger Tamás

A nyári „ Napraforgó” nemzetközi kutyakiállítás második napján a nap nem mutatta magát, a péntekihez képest a hőmérséklet is több mint tíz °C-kal visszaesett, amitől az emberek és az állatok megkönnyebbültek. – Egy nemzetközi szervezet tagjaként, szövetségünk számára nagyon fontos az állatjólét kérdése, amit kültéri rendezvényeinken befolyásol az időjárás is. Ilyen szempontból is ideális helyszín a Vadkert Major. A fák árnyékot és olyan mikroklímát adnak a fürdő mellett, ami még a nyári nagy melegben is tökéletes – hallottuk Korózs Gábortól, aki az időjárás szempontjából egyenesen ajándéknak nevezte a szombatot.

A háromnapos rendezvénysorozat minden napja önálló nemzetközi kutyakiállításként szerepelt, amelyeken nemzetközi címeket ítéltek oda szakbíróik. A három nap alatt megközelítőleg 4 ezer kutyát bíráltak. Huszonkét országból érkeztek nevezések. Mint kiderült, a legmesszebbről egy japán kislány jött egy Welsh Corgi fajtájú kutyával. Már egy héttel korábban megérkezett a Junior handler táborba. 

– Az idén is kiemelt figyelmet kapnak a Junior handlerek, azaz a fiatal felvezetők. Múlt héten a felelős állattartásról és a kutyával való bánásmódról tartottunk a fiataloknak oktatást. Egészen Japánig elment a sárvári tábor híre. Jövőre csoportosan szeretnének részt venni – árulta el az elnök.

Tizenöt versenybírójuk összesen hat országból utazott Sárvárra – mint megtudtuk, a bírók fele magyar, és mindannyian nemzetközi szaktekintélynek számítanak. 

– A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) a világszervezetünk, melynek jelenleg 86 ország a tagja, amelyekben ugyanazzal a szabályrendszerrel, sztenderdek alapján bírálják a kutyákat. Ugyanazokat a címeket adják ki, és a bírói képzés és meghívás is ezen a rendszeren keresztül történik.

Nagy család a kutyatenyésztőké Európában. Kutyásnak lenni életforma. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen felkészülés előzi meg a versenyt. 

– A kutyák társállatok. A nevezőknek általában nem egy, hanem több kutyájuk van, a legtöbben tenyésztéssel foglalkoznak, és kiállításokra, versenyekre járnak a kutyákkal, ahol a szépségüket, küllemüket bírálják. Minden fajta esetében meghatározottak a követelmények – például a méretek, a szőrtípus, a színek – a legapróbb részletességig. A sztenderdizált leírás egy olyan ideális állapot, ami funkcionális egészséget tükröz. A funkció arra utal, amire kitenyészették az adott fajtát. A versenyt komoly tréning, gyakorlás, adott esetben kozmetikai beavatkozások előzik meg, bár a szabályrendszerünk nem engedi a „túlkozmetikázást” A kutyakiállítás show – a kutyának optikailag összhangban kell lennie a gazdájával. Ha a gazda jó értelemben felspannolt lelkiállapotba kerül a ringben a bírálatkor, azt a jószág is átveszi. A felvezetőnek ezt jól kell tudnia kezelni. Ideálisan egy elegánsan kifeszült, az izomzatát mutató kutya akkor szép, ha várja és élvezi, hogy bemutathatja magát. Akkor van esélye nyerni. Ha a bírálatok alatt egy kutya agresszíven viselkedik a ringben, azt kizárják – magyarázta a szakember. 

A versenynek kiemelt feladata a kilenc magyar kutyafajta népszerűsítése is. 

– Százhuszonöt éves idén a szövetségünk, Magyarország egyik legrégebbi társadalmi szervezete. Már az1899-es alapszabályunk is rögzítette egyik alapfeladataként a Magyarországon kitenyésztett nemzeti fajtáink népszerűsítését, tenyésztésük segítését. A kilenc fajta a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar agár, az erdélyi kopó, a rövid szőrű és a drótszőrű magyar vizsla. Az elmúlt években fontos feladat volt a génmegőrzés is, amelyben nagy segítséget kapunk a magyar államtól. Minden rendezvényünkön van magyar fajta-tanösvény, ahová a gyermekeket várjuk: megismertetjük őket ezekkel a fajtákkal, meghúzhatják a komondor szőrét, megsimogathatják a magyar vizsla fejét. Öt év alatt 25 ezer gyermekhez jutottunk így el. 

A kiállításon megszerzett három győztes cím alapján többek között Hungária Junior Champion, Hungária Champion és Hungária Veterán Champion címet is szerezhetnek a legsikeresebb versenyzők. A címekről is faggattuk Korózs Gábort. 

– Korosztálytól függően szerezhetők a speciális címek a három megmérettetésen. Ha egy-egy korosztályban mindhárom napon győztes címet ér el egy kutya, akkor a három cím összevonásával tehet szert ezekre a plusz címekre, oklevelekre. Ehhez egészséges, szép, ápolt, jó idegrendszerű, típusos kutyának kell lennie. Nagy elismerés egy ilyen kiállítási eredmény a tenyészetnek – minőségbiztosítási jelvény, amit feltüntetnek a törzskönyvezéskor a szülőknél. Itt jön be a nemzetköziség szerepe is – mondta. A kiállítás idén a Nádasdy-fesztivál társrendezvénye: ott vasárnap 10 órakor a magyar pásztorkutyák mutatkoznak be, és fajtabírálatuk zajlik – várják az érdeklődőket, ezzel zárta Korózs Gábor. 

Magyar fajtát, mudit tenyészt dr. Kaszás Emese – három kutyájával, Kabalával, Lokival és Ramirezzel Halásztelekről érkezett, rendszeres résztvevője a sárvári versenynek – vele az egyik ring mellett találkoztunk. A mudik szőre öntisztuló, ilyen szempontból nem kellett őket különösen felkészíteni a kiállításra. Rendszeresen járnak viszont kutyaiskolába, hogy a ring-dresszúrát tanulják, mondta. Pénteken kan kutyájuk lett a fajtagyőztes, a legszebb magyar fajta összevetésben harmadik helyezést ért el, és a fajtacsoport győztes címet is neki ítélték. Eredményes lett a másik két kutyájuk is. 

Láttunk gyönyörűen felkészített, megfésült, büszkén mozgó uszkárt, tekintélyes méretű dogokat, játékos dalmatákat, agarakat, vizslákat, szamojédot, akitát, border collie-t, és találkoztunk a kiállítás egyik legkisebb kutyusával is: a kaninchen méretű szálkás szőrű tacskóval, Pötyivel (Kronosz Hipster von Malida) és testvérével, Kátyával (Hipster von Malida Kátyenkával). Tenyésztőik, Órai-Kovács Éva és Balázs István Uraiújfaluból annyit mondtak: a kutyák lelkes hozzáállásuk arra enged következtetni, hogy később is élvezni fogják a kiállításokat. 

Kapcsolódó:

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában