Hőség

2024.07.16. 20:00

Nyári krízisidőszak - Többet riasztják a mentőket Vasban, vizet osztanak a fedél nélkül élőknek

Egy építkezésen dolgozó férfi intenzív osztályra került túlmelegedés miatt Vas vármegyében, de a fokozott folyadékvesztés, az extra hőterhelés egyébként is több munkát ad a mentőknek. Az utcai szociális szolgálat munkatársai is folyamatosan járják a közterületeket - a csomagtartóban dupla adag palackos vízzel.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Horváth Balázs

Mintegy 25-30 százalékkal többször riasztják a vasi mentőket a hosszúra nyúlt kánikulában. Nőtt a direkt, közvetlenül a melegnek betudható esetek száma, de a hőség előrehaladtával egyre többször olyan krónikus beteghez hívnak segítséget, akik eleve esendőbbek a hőterhelés következményeivel szemben tudtuk meg Köcse Tamás vezető mentőtiszttől. 

Több riasztást kapnak a mentők a kánikulában
Több riasztást kapnak a mentők a kánikulában
Forrás: OMSZ

 A szakember lapunknak kifejtette: A fokozott folyadékvesztés miatt megbomlik a keringési rendszer stabilitása, romlik az életfontos szervek vérátáramlása, emiatt gyakoribb a szédüléses tünetekkel járó agyi keringési zavar, a vérnyomásesés okozta ájulás, gyakoribbak a szívpanaszok. Tapasztalják azt is, az idős, elesett állapotú betegek állapota ilyenkor gyakran tovább romlik. 

Megtudtuk: extrém eset is történt a közelmúltban. Egy építkezésen, döntően napon dolgozó, középkorú férfi súlyos állapotba került, mert a rajta lévő dupla ruházatban túlmelegedett. Az ellátását azonnal, a helyszínen megkezdték hűtéssel, továbbá intravénás folyadékpótlásra is szüksége volt A kórházi intenzív ellátás során azóta javul az állapota. 

Kerüljük a tartósan, melegben való tartózkodást, bőségesen igyunk folyadékot, gondolva az ásványi  sók pótlására is hívta fel a figyelmet Köcse Tamás. Fontos: gyermeket, csecsemőt még lehúzott ablak mellett se hagyjunk az autóban, mert a percek alatt átforrósodó utastér végzetes lehet számukra. Érdemes ezekben a napokban meglátogatni, telefonon felkeresni idős hozzátartozóinkat, szomszédainkat, ellenőrizni állapotukat. 

 

Az átlagnál is jobban figyeljünk egymásra, ha pedig bajbajutottal találkozunk, kérjünk segítséget, már a telefonon keresztül kapott tanácsok alapján is hathatós beavatkozásokat végezhetünk zárta gondolatait a vezető mentőtiszt. 

Korábban beszámoltunk róla, meghosszabbították a hőségriadót és a kánikula a szociális ellátásra vonatkozó vörös kódot.  

Rendkívüli hetek ezek, ahogy télen a mínuszok, most a hőség miatt van krízisidőszak mondta lapunknak Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója. Kifejtette: ilyenkor nagy a kiszáradás veszélye, hamar hőgutát kapni, egy esetleges esés esetén éget az aszfalt. Több óvintézkedést is bevezettek, így az utcai szociális szolgálat munkatársai reggeltől estig járják a várost, minden kritikus pontra többször benéznek. A csomagtartóba megduplázták a palackos víz mennyiségét, továbbá a nap ellen védő ruhadarabokat és kalapokat is bekészítettek.  

© Cseh Gábor
Palackos víz a csomagtartóban
Fotó: © Cseh Gábor

 A nappali melegedő helyisége most némi hűsítő pontként működik: ásványvíz és két ventilátor várja az ide betérőket. Németh Klára szólt arról is, a közfoglalkoztatottak munkakezdését a nyári időszakban előbbre hozták reggel 6 órára, hogy a legmelegebb órákban már senkinek ne kelljen fizikai munkát végeznie a szabadban. A 0680 205 165-ös ingyenes zöld számon folyamatosan fogadják a bejelentéseket, aki bajba jutott fedél nélkülivel találkozik, az itt jelezze. – Figyeljünk egymásra, ez mindennek a kulcsa – hangsúlyozta a FÉHE ügyvezetője. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában