Megemlékezés

2024.07.03. 09:00

Mise a Kalapos-kútnál emlékezve az I. világháború áldozataira, a hadifoglyokra

A Kurczon-majornál lévő, Kalapos-kút néven ismertté vált forráskútnál tartottak tábori szentmisét vasárnap – emlékezve az I. világháború áldozataira, a hadifoglyokra.

Benkő Sándor

Molnár Tamás őrnagy, a 83-as zászlóalj parancsnoka (jobbról) emléklapot adományozott a segítőknek

Forrás: Benkő Sándor

A kút és környéke tíz évvel ezelőtt Burka Zoltán helytörténeti kutató, illetve helyi vállalkozók, önkéntesek segítségével újult meg. Azóta évente tartanak itt tábori emlékmisét, amelynek előkészítéseként minden alkalommal javítanak, szépítenek a forrás fölé emelt építményen és környékén. Ezúttal Márfi Gyula nyugalmazott érsek celebrálta a szentmisét a kút mellett. 

A megemlékezésen részt vettek a Magyar Honvéd Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes katonái is, akik komoly részt vállaltak a felújításban. Az összegyűlteket Fülöp András köszöntötte, és ismertette a felújítás részleteit. A kutat 1915-ben építették orosz és szerb hadifoglyok a környéken lévő ideiglenes tábor lakói számára. Molnár Tamás őrnagy, a MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka emléklapokat adományozott a segítőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában