Értékmegőrzés, takarítás, medenceőrködés

2024.07.03. 07:00

Nyaralásra gyűjtenek - népszerű a diákmunka Vas vármegyében

Értékmegőrzés, takarítás, medenceőrködés - csak néhány feladat a sok közül, amelyet diákokok végeznek a nyáron a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdőben. A fiatalok elmesélték, miért töltik munkával a szünidőt.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Hűvösnek tűnik az idő a strandoláshoz kedden, a kapun túl mégis nagy a sürgés-forgás: Anna veszi be és adja ki az értékeket. Azt mondja, most végzett az Orlay iskolában, idén csöppent először a munka világába, a nyaralásra gyűjt. Máté a Széchenyi Egyetem hallgatója, de a júliust munkával tölti. Ők felelnek a női- illetve a férfi öltöző rendben tartásáért is, így tennivaló mindig akad. Az intézmény dolgozója meg is jegyzi: sokat segítenek a fiatalok, nélkülük kevesen lennének.  

diák
Értékmegőrzés, takarítás, medenceőrködés - csak néhány feladat a sok közül, amelyet diákokok végeznek a nyáron a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdőben.
Forrás: Cseh Gábor

Somogyi Sárával az egyik medence mellett találkozunk a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdőben. A Kanizsai Gimnázium tanulója elsődlegesen egy baráti nyaralásra gyűjt, de ha adódik lehetőség, jön majd utána is, szeretne kicsit a jövőre is tartalékolni. Ez a harmadik napja itt, az eddigi tapasztalati jók, szívesen jön dolgozni.  

A strand az egyik legnépszerűbb helyszíne a nyári diákmunkának, de örök favorit a kukoricacímerezés és a szőlészet is - ezt már Rozmann Balázs, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet területi igazgatója mondja. Úgy tapasztalja: a bizonytalan évkezdet után pozitív irányba változnak a gazdasági körülmények, bár jelenleg is több a dolgozni vágyó diák, mint a munkalehetőség.  

Tavaly több mint 1200 diák kapott tőlük fizetést a nyári hónapokban, most is hasonlóra számítanak. A szezonra való felkészülés hónapokkal ezelőtt megkezdődött: a vállalatok április-májusban kiosztják a szabadságokat, majd jelzik, mikor, mennyi munkaerőre számítanak. Az árnyékolástechnikai cégtől kezdve az építőipari vállalkozástól, a gyorsétteremen és a mozin át az áruházakig mindenhol ott vannak a diákok - nyáron nyilván többen, de sokan évközben is. Több helyen eltolt munkarendet biztosítanak a diákoknak: nem műszakban, hanem például a tanórák után dolgoznak néhány órát. Szünidőben 15, egyébként 16 éves kortól engedélyezett a diákmunka.  

Rozmann Balázs fontosnak tartja kiemelni: ma már nem csak a szalag mellé keresnek diákokat. A szellemi, szakmai munkákban is egyre több helyen számítanak a fiatalokra, ezért több ízben önéletrajzot kér, felvételiztet a szövetkezet. A felkészültség, körültekintés gyümölcseként a legtöbb ilyen diákjukból állandó munkaerő válik néhány éven belül az adott helyen. 

Mi vezetjük be a diákokat a munka világába, és nem mindegy, hogy ezt miként tesszük, mert az első benyomás rányomja bélyegét a továbbiakra. Érezzük a felelősség súlyát, ezért az első munkanap gyakran mi szállítjuk új munkahelyükre a fiatalokat, és mutatjuk be őket személyesen a munkálatójuknak; este pedig megbeszéljük a tapasztalataikat - fogalmaz a területi igazgató. 

Diákmunkásként hivatalosan 1534 forintot lehet keresni óránként minimum, de Rozmann Balázs azt mondja, nincs is ilyen kifizetésük. A legegyszerűbb munkakörben is 1650-1900 forintot keresnek a fiatalok óránként, a szakmai státuszokban pedig a 2500-3000 forintos órabér sem ritka. Mindez pedig nettóban értendő, hiszen a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában