Itt a válasz!

2024.07.17. 11:30

Ott vannak a párkányon, a száradó ruhákon, de mik ezek az apró "bogarak"? - Szakértőt kérdeztünk

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Shutterstock

A tölgy-csipkéspoloska a 2000-es években került be Észak-Amerikából Európába, Magyarországon 2013-ban mutatták ki először, ma pedig már mindenhol ott vannak. Az elmúlt napokban volt, aki a kertjében, más az ablakpárkányán, száradó ruhákon találkozott velük, de az igazi veszélyt az erdőkben jelentik. – Az összes természetes ellenségét Amerikában hagyta, s mára olyan mértékben elszaporodott a hazai tölgyesekben, hogy szívogatásával kimutatható károkat okoz, például a fahozam vagy a makktermés csökkenésében – magyarázta dr. Vig Károly. Éppen ezért már folynak a kutatások, miként csökkenthető a csipkéspoloska egyedszáma hazánkban.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Hozzátette: ha például fertőzött fa közelében élünk, vagy haladunk el, könnyen előfordulhat, hogy találkozunk vele, ránk pottyan. A csipkéspoloska kizárólag növénnyel táplálkozik, az egyéb puha felületeken – például a bőrön – próbaszúrást végez potenciális táplálék reményében. Ez okozhat kellemetlen tüneteket, de valódi veszélyt nem jelentenek ránk nézve. A szakember szólt arról is, nagyító alatt egyébként igazán szép a rovar – ahogy arra elnevezése is utal, szárnya csipkeszerű mintát mutat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában