Rekordkísérlet

2024.07.17. 08:00

Ötvenhárom fazekas egy helyen, egy időben - Guinness-rekord születhetett Magyarszombatfán - fotók, videó

Hivatalos magyar rekordnak minősül az, hogy 53 fazekas egy helyen, egy időben korongozott az Őrségi Kerámia Látogatóközpont udvarán, amiből akár még Guinness-rekord is lehet

Horváth Zoltán Szabolcs

Rekordkísérlet Magyarszombatfán

Forrás: Szendi Péter

Remek ötletnek mondható az a kezdeményezés, mely a XXIII. Nemzetközi Fazekas Fesztivál és Vásár keretében valósult meg. Apagyi Zsolt ügyvezető elmondása szerint az egyik céljuk az volt, hogy megmutassák a nagyközönségnek, hogy miként is dolgoznak a mesterek, hogyan készül egy termék. Ez pedig tökéletesen sikerült, ugyanis nagyon sokan voltak kíváncsiak arra a produkcióra, amely rekordkísérletnek is minősült. Sebestyén István 25 esztendeje mondhatja magát a magyar rekordok adminisztrátorának. Ezúttal is ő érkezett Magyarszombatfára, hogy ügyeljen a részletekre, és persze hivatalossá tegye a csúcsot. – Ez egy úgynevezett tömegszerűségi rekordkísérlet volt. Ennek az a lényege, hogy egy helyszínen, egy időben minél több ember végezzen egy különleges tevékenységet, amit ebben az esetben a korongozás jelentett. 

A szabály szerint legalább öt percen át kellett ezt végezniük. Mivel mindent rendben találtunk, ez most már hivatalosan is magyar rekordnak mondható. Az, hogy egyszerre 53 fazekas tevékenykedett, a szervezők tehetségét bizonyítja – fogalmazott a Magyar Rekord Egyesület elnöke. A rekordról természetesen egy diplomát kap a szervező Őrségi Kerámia Látogatóközpont, melynek ügyvezetője, Apagyi Zsolt úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg jövőre megcélozzák a csúcs megdöntését, mégpedig külföldi fazekasok bevonásával. A mostani rekord pedig a leglényegesebb, ismert szempontok alapján megfelel a Guinness-rekordok kritériumainak, ugyanis mérhető dologról volt szó (ötvenhárom résztvevő), ami megdönthető a későbbiekben. A csúcs „standardizálható”, bizonyítható, egy adatban kifejezhető, valamint minden valószínűség szerint a legjobb a világon. Sebestyén István elmondása szerint a szervezők joga az, hogy lépéseket tegyenek a nemzetközileg ismert minősítés elnyerésének érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában