Felelős szülők

2024.07.20. 19:13

Pocakragasztás: kismamáknál megelőzésként és már kialakult problémák esetén is alkalmazható a kinesio tape

A várandós nők teste sok változáson megy keresztül azáltal, hogy megnő a pocakjuk, a melleik, gyarapszik a súlyuk, megváltozik a testtartásuk, ezáltal máshová kerül a súlypontjuk, ami derék- és háti problémákhoz vezethet. Ezeknek a fájdalmaknak a csökkentésében segítenek a színes szalagok vagyis kinesio tape-ek, amelyek használatában Balázsné Németh Margit védőnő ad útmutatást.

Vaol.hu

Forrás: Shutterstock

– Szerencsére ma már létezik számos olyan természetes módszer, amit bátran, mellékhatások nélkül alkalmazhatunk a kismamáknál megelőzés és kezelés céljából a várandósság alatt fellépő panaszokra. Az egyik ilyen a sportolóknál jól ismert kinesio tape, mondja Margit.

Bevezetőként a szalagok történetével szolgál: a 70’-es évek elején a japán származású dr. Kenzo Kase orvos, kiropraktőr saját kísérletei alapján fejlesztette ki és alkalmazta az izom- és ízületi problémákkal küzdő betegein a tape-et. Az addig merev kötések helyett rugalmas, mozgékony, pamut alapú szalagot használt, ami nem vagy alig korlátozta a páciens mozgását. Ezáltal az ízületek és izomproblémák gyógyulási ideje csökkent. A tape széles körű használatára a 2000-es évek elején került sor, amikor Kenzo Kase személyesen Németországba kezdte oktatni a kinesio tape alkalmazását. A világraszóló sikert a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpia hozta meg. Akkor rengeteg sportolót lehetett látni a színes szalagokkal. A sportolóknál a tape-ek rendkívül hatékonynak bizonyultak.

Az évek során bővült a tape az alkalmazási területe. A tapasz elég rugalmas ahhoz, hogy ne akadályozza az egyén mozgásszabadságát (130-140 százalékban nyújtható), bőrbarát (94-96 százaléka pamutszövet), latexmentes, ezért nagyon ritkán okoz érzékenységet, vízálló, a bőrrel együtt lélegzik. Hatását úgy fejti ki, hogy a megfelelően feltett tape megemeli a bőrt, ezáltal jobb lesz az idegrostok működése, a test kötőszövetének vér- és nyirokkeringése. Mivel a szalagban nincs semmi hatóanyag, ezért használható a kismamáknál és a szoptatós anyukáknál is.

Margit 2017-ben ismerkedett meg a módszerrel. Véletlenül akadt rá az interneten a képzés lehetőségére, felvette a kapcsolatot az oktatóval, hogy megkérdezze, védőnőként elvégezheti-e a tanfolyamot, amit orvosoknak, gyógytornászoknak és masszőröknek hirdettek meg. 

– Szerencsére lehetőséget kaptam, így 2017-ben Budapesten sikeresen elvégeztem a kismama taping kurzust egyedüli védőnőként a csoportban. Azóta sem bántam meg, mert nagyon sok várandós és gyermekágyas anyukának tudtam segíteni a nehezebb pillanatokban. Később több hasonló tanfolyamot is elvégeztem: alap, haladó és baba-kinesiotaping). Az ott szerzett ismereteket nagyon jól tudtam használni a védőnői munkám során.

A várandós nők teste sok változáson megy keresztül azáltal, hogy megnő a pocakjuk, megnőnek a melleik, gyarapszik a súlyuk, megváltozik a testtartásuk, ezáltal máshová kerül a súlypontjuk, ami derék- és háti problémákhoz vezethet. Ezeknek a fájdalmaknak a csökkentésében segítenek a színes szalagok. Megelőzésre és már kialakult problémák esetén is használhatók: így megakadályozható a terhességi csíkok kialakulása, a bőr megereszkedése és az izomsérülések. Számos jótékony hatással bír azáltal, hogy befolyásolja, serkenti az öngyógyulás folyamatát, a test fájdalomcsillapító folyamatait, az izomfunkciót, tehermentesít, támogatja a vénákat, tartja az ízületeket, korrigálja a tartást, de kihathat a belső szervekre is, mondja. 

Összességében javasolt a kinesio tape használata a várandósság alatt szétnyílt egyenes hasizom, köldöksérv-prevenció, striák megelőzése és kezelése, ödéma kezelése és megelőzése, deréktáji, keresztcsonti panaszok, várandós pocak alátámasztás, vállövi tartásjavítás, hasi bőr-állapot megelőzése és mellgyulladás esetén is. Szülés utáni használatával a bőr gyorsabban regenerálódik, hasznos a striák kezelésére, a helyes testtartás segítésére, a szétvált hasizom korrekciójára, ízületek, izmok megerősítésére, ödéma kezelésére. A kismamáknak érdemes kipróbálni, mert semmilyen kémiai anyagot nem tartalmaz.

Margit hangsúlyozza, a 12. várandóssági hét után alkalmazható a kinesio tape. A várandósság első 3 hónapja alatt hasra és derékra nem lehet ragasztani, mert fokozza a kismedencei keringést, ezáltal vetélést okozhat. Ellenjavalt még kiemelkedő anyajegy, friss seb, napégés, trombózis, visszér, tumor, melanóma esetén, cukorbetegeknél a szúrt területre, valamint csalánkiütés és bőrirritáció esetén. 

– A szalagokat csak hivatalos kismama-taping képzést végzett szakember teheti fel. A kismamát először minden esetben ki kell kérdezni az állapotáról. A ragasztás fájdalommentes, öt-tíz percig tart. A tape a mozgásban, a hétköznapi teendőkben nem korlátozza a várandóst. A felragasztott szalag átlagosan öt-hét napig marad fent, óvatosan kell levenni, mert bőrsérülést okozhat, majd egy nap szünet után, szükség esetén lehet ismételni a ragasztást. Kismamáknál általában meleg színeket használunk. Zuhanyozni nyugodtan lehet vele, de a kádfürdő nem javasolt, mert hamarabb leázhat – magyarázza.

Praktikus tape tippeket is ad: kezelés előtt kerülni kell az olajok, krémek használatát, mert ezek nem teszik lehetővé a tapek megfelelő tapadását. A tape felhelyezése után legalább három órának el kell telnie a zuhanyozásig, mert leválhat a ragasztás. Gyors zuhanyzás javasolt.

A védőnőnek a kismama-taping terápiával eddig csak pozitív tapasztalatai voltak. 

– Minden anyukának csak ajánlani tudom. Az ikreket váró kismamáknak különösen sokat tud segíteni az utolsó trimeszterben. A várandóság alatt a kismamáknak fokozottan oda kell figyelniük az egészségük megőrzésére, a helyes táplálkozásra, a megfelelő testmozgásra, az egészséges életmódra, hogy a babájuk születése után minél hamarabb visszanyerjék a fittségüket. A taping terápia ehhez segítséget ad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában