Szolgálat

2024.07.23. 19:49

Szakmai egyeztetésre érkezett a szombathelyi Barnahus-szolgálathoz Fülöp Attila államtitkár

A Barnahus-szolgálatot volt értelme elindítani, a gyermekek érdekében van értelme fenntartani, sőt tovább szélesíteni – jelentette ki lapunknak Fülöp Attila. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára dr. Lazáry Györgyné Illés Mária klinikai szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő meghívására érkezett Szombathelyre.

Tóth Katalin

Balról Gyurasitsné Puska Hedvig, dr. Csipkés Attila, Fülöp Attila, dr. Lazáry Györgyné és Pados Zsolt

Fotó: Szendi Péter

Az izlandi gyermekvédelmi modell, a Barnahus Lazáry Györgyné kezdeményezésére 2016-ban Szombathelyen hozta létre első intézményét a bántalmazott gyermekek védelmére. Fülöp Attila, mint mondta, a kezdetektől nyomon követte Barnahus-modell alapján kialakított Meghallgató és Terápiás Központ működését. A gyermekvédelem intézményrendszeréhez tartozó szolgálatokkal kapcsolatban a keddi szakmai egyeztetés után emlékeztetett: azért jöttek létre, hogy az elsősorban szexuális bántalmazást elszenvedett gyermekeket ne tegyék ki olyan eljárásnak, ami újra „bántja őket”, hanem a lehető leginkább gyermekbarát meghallgatásban legyen részük a nyomozati eljárásban. Szolgáltatásaik a nyomozó hatóságok számára elsősorban a bántalmazott gyermek kihallgatását és vizsgálatát hivatottak elősegíteni. A büntetőeljárási törvény 2021. január 1-jétől érvénybe lépő módosítása óta van arra lehetőség, hogy igazságügyi szakpszichológus vagy szaktanácsadó – tehát megfelelően képzett és érzékeny szakember – kérdezze ki a büntetőeljárásban az érintett gyermekeket, akiket addig a rendőrség munkatársai hallgattak ki. 

– Jó példa a szombathelyi, egy olyan mag, ami utána szárba szökkent. Ebből kiindulva ma öt helyen van az országban hasonló központ: Szombathelyen, Debrecenben, Gyulán és Budapesten kettő. Ezekben hasonló módon az igazságszolgáltatás munkáját segíti a gyermekvédelmi intézményrendszer – mondta az államtitkár.

Fülöp Attila nem titkolta, a keddi találkozón a jövő is szóba került, és hogy a szombathelyi szolgálat tud-e növekedni. 

– A gyermekvédelem és az igazságszolgáltatás között hidat teremtő, elsősorban a gyermekek jogait, szükségleteit, a súlyosan bántalmazott, illetve leginkább a szexuálisan abuzált gyerekek és fiatalok sérülékenységét szem előtt tartó szolgáltatás, a Barnahus akkor működik jól, ha az igazságszolgáltatás igénybe veszi. Ez megtörténik, az intézmény sikeres: míg 2021-ben hetven, tavaly már közel 220 esetben történt meg itt a kihallgatás a nyomozati eljárásban. A jövőben szeretnénk ezt megerősíteni, erről a következő hónapokban születik döntés. Tervezzük egy munkacsoport létrehozását, ami összegzi az eddigi eredményeket és a jövő lehetőségeit – fogalmazott. 

Fülöp Attila aktualitásokról is beszélt: hangsúlyozta, hogy a gyermekeket és a gyermekvédelmet érintően a magyar jogrendszer valamennyi működési pontja a gyermekek érdekeit tartja szem előtt. S kiemelte: a gyermekvédelemben nemrég meghozott törvényi módosítások újabb biztonságot jelentenek. Kimondják, hogy abban a közegben, ahol a legkiszolgáltatottabb, leginkább traumatizált gyermekek vannak, kulcskérdés, hogy ki foglalkozik velük. Ennek megfelelően vizsgálják a gyermekvédelemben dolgozók pszichológiai alkalmasságát és életvitelét. Mindez szerinte a közeg megbecsültségét és megbecsülhetőségét is szolgálja. 

A keddi találkozón jelen volt dr. Csipkés Attila, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója; Pados Zsolt, a Vas Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója és Gyurasitsné Puska Hedvig igazságügyi pszichológus szakértő is.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában