Viadalok, hagyományőrzés és sport

2024.07.22. 16:42

Szűk két hét múlva, augusztus 2–4. között Kőszegi Ostromnapok

Megemlékezés és a programokat ismertető sajtótájékoztató helyszíne volt hétfőn a Jurisics-vár udvara. Az idei lesz a 17. Kőszegi Ostromnapok a városban.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

A hősök emlékére ágyúlövéssel és hagyományosan két harangszó – az 1532. évi kőszegi ostrom emlékére a 11 órai és a nándorfehérvári diadal hőseire emlékeztető déli – között történt hétfőn a sajtótájékoztató. 

Jurisics Miklós várkapitány szobránál Révész József, a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár igazgatója emlékeztetett az 1456. évi Nándorfehérvári Diadal 568. évfordulójára. 

– A fényes győzelem nem állította meg az oszmánok európai terjeszkedését, ám Európa mégis ünnepelt, mert európai keresztény sereg először győzött le szultáni hadat. Nándorfehérvár azt a reményt adta vissza, hogy az oszmánokat igenis le lehet győzni. 1532-ben, immár Kőszeg alatt egy másik szultáni sereget és egy másik nagy oszmán uralkodót: I. Szulejmánt érte kudarc. Európa ugyanúgy megénekelte a diadalt – mondta. Hozzátette: nagy nemzeti ünnepeink mellett nem feledkezhetünk meg különös fontosságú nemzeti és helyi emléknapjainkról, mert ezek jelenünk és jövőnk alapjai. 

Pintér Richárd bújik majd Jurisics Miklós bőrébe az Ostromnapokon – ő is üdvözölte a jelenlévőket, utána Kövesdi Andrea, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület titkára sorolta a programokat.

Csütörtökön felvezető programként kiállításmegnyitóval indul a rendezvénysorozat. A Kőszegi Művészeti Egyesület „TURCSÁN 80" kiállításának megnyitója 18 órakor lesz a Jurisics-vár Lovagtermében. Péntektől vasárnapig az 1532-es események megidézésének jegyében hagyományőrző programok, látványos csatajelenetek, színes gyerek programok és vásári forgatag várja a kicsiket és nagyokat.

Pénteken 15 óra 32 perckor a Hősök Tornyából leadott puskalövések nyitják meg a 17. Kőszegi Ostromnapokat. A helyi művészeti egyesületek előadásaival találkozhatunk a délután folyamán a város több pontján:

Fellép a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes, koncertet adnak a Kőszegi Vonósok, hallhatjuk a Kőszegi Tornyosokat, dalcsokorral készül a Zora horvát nemzetiségi kórus. Este tűztánc, jelmezes túra, retro disco várja az érdeklődőket. 18 órakor a Jurisics téren kihirdetik az ostromállapotot, a maroknyi várvédő csapat megkezdi a felkészülést a harcokra. A nap leglátványosabb produkciója a 20 órakor kezdődő „Ég a város, ég a vár is" tüzes török támadás lesz. 

Szombaton 9 órától megkezdődnek a hadi és hagyományőrző események.

Hallhatunk puskalövéseket, lesz Ostrom Várvédő futás, találkozhatunk a vásáron rajtaütő törökökkel, vagy épp bejárhatjuk szakavatott vezetővel Kőszeg védműveit egy történelmi séta keretében. 10 és 16 óra között a gyerekeké a főszerep: gyermekostrom és vívásoktatás, élőszereplős ostrom-társasjáték várja őket. A történelem és hagyományok iránt érdeklődők 13 órától egészen 16 óráig változatos programok közül csemegézhetnek: tárlatvezetés a Jurisics-várban, a Batthyány Lovas Bandérium és a Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje hagyományőrző csapatok lovas és fegyveres bemutatói, Zay Orsolya Ruhához a gombot – viseletek a török korban című előadása, a Kőszegi Orientális Táncklub hastánc bemutatója

18.30-kor kezdődik a hétvége fő attrakciója, a várostrom. A heves harcok után az estét és a hangulatot Kőszeg Város Fúvószenekara, majd Régi Világzene – Szelindek koncert szelídíti meg.

Vasárnap 9 órakor a Szulejmán-kilátó felé kirándulhatnak a frissen ébredők. 10 és 17 óra között gyermekostrom és színes kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Várárokban és a Jurisics-várban. Fél 11-kor kezdődik a „Harangszóig" csatazajos megemlékezés a 11 órás harangszóról, melyből megtudhatjuk hogyan zárul a kőszegi ostrom, milyen egyességre jut a török Jurisics-csal. Fél 12-től tárlatvezetés lesz a Tábornokházban és a Hősök tornyában. 13 órától hallhatunk a Kőszegi borkereskedelemről a Jurisics Bandérium előadásában. A Gyulaffy Bandérium hagyományőrző bemutatót tart. A SilverBirds Bellydance Egyesület hastánc előadása keletre repít. Barátkozhatunk Marton-szállás lovaival. 15 óra 32 perckor a Jurisics szobor előtt a hagyományőrző csapatok róják le tiszteletüket a kőszegi hősök előtt. Minden korosztály számára színes és izgalmas programok zajlanak majd 16 órától egészen estig: gyermek-felnőtt ostrom ifjú vitézek és hagyományőrző katonák közös viadala, a Kacaj Zenekar és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes koncertje és táncház, „A magyarok nyilaitól.." - Marton-Szállás lovas íjászainak bemutatója.Az Ataru Taiko ütőegyüttes koncertje zárja a napot és a hétvégét. Péntektől vasárnapig vásári forgatag, a magyar és a török tábor és a város egyes múzeumai nyitva állnak a látogatók előtt.

Haizer-Kozma Ivett, a Fitt-Box Ökölvívó Egyesület titkára az Ostromnapokat felvezető négynapos programsorozatukat ismertette, és büszkén említette: egyesületük versenyzője, Hámori Luca első magyar női ökölvívóként képviselheti hazánkat az olimpián. Az idén a 16. Ostrom Nemzetközi Ökölvívóversenyt rendezik július 31-től augusztus 2-ig: nyolc nemzet ökölvívói mérkőznek meg egymással. Az Ostromkupa programja szerdán 15 órakor a selejtező mérkőzésekkel kezdődik, csütörtökön 13 órakor az elődöntőkkel folytatódik, pénteken lesznek a döntők a főtéren. Augusztus 3-án, szombaton 9 órakor rendezik a 3. Ostrom Várvédő Jótékonysági Futást. Az útvonal a főtérről indul, a várfalak mentén halad a hagyományőrző táborokon át és a Kőszegi-hegység legszebb tájain vezet. Nevezni a helyszínen lehet 7.30-tól. A nevezési díjból és az egyéb felajánlásokból, adományokból befolyt összeget a Mirtill Alapítványon keresztül kőszegi és Kőszeg környéki beteg gyermekek gyógyulásának megsegítésére ajánlják fel. 

Az eseményen, ami koszorúzással ért véget, közreműködtek a BE-JÓ Táncegyüttes lányai művészeti vezetőjükkel, Horváth Mártával, és részt vett Terplán Zoltán, Kőszeg alpolgármestere is. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában