Éltek a lehetőséggel

2024.07.13. 11:30

Több vasi település túl a légi gyérítésen

A Rába áradása miatt Müller Cecília országos tiszti főorvos megadta az engedélyt a térség településeinek a légi szúnyoggyérítésre.

Csabai Bernadett

A központi engedély megvan, igénybe lehet venni a légi szúnyoggyérítést

Több vasi helység már élt a lehetőséggel, más helyszíneken jövő hétre terveznek permetezést. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság úgy tájékoztatta lapunkat, jövő héten több mint nyolcvan vasi településen várható földi szúnyoggyérítés is. A helikopterrel történő légi irtást már több önkormányzat megrendelte saját forrásból vállalkozótól, néhány helyen ez már meg is valósult. A vállalkozó nem osztotta meg velünk, hogy pontosan mely településektől kapott légi gyérítésre megrendelést, ezért az önkormányzatoknál érdeklődtünk.

Rum önkormányzatának közösségi oldaláról megtudtuk, tegnap saját forrásból finanszírozott légi szúnyoggyérítésre került sor. A településen kívül ugyanezen a napon Rábatöttösön, Zsennyén, Alsóújlakon és Rábahídvégen is elvégezték a légi szúnyogirtást. Körmenden már egyszer betervezték a permetezést, ez műszaki okok miatt csúszott, a város honlapja szerint július 17-én, szerdán pótolják a légi úton történő szúnyoggyérítést. A földi irtások sora is folytatódik, várhatóan több mint nyolcvan Vas vármegyei településen lesz katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés a jövő héten. A települések pontos listáját tartalmazó heti programot hétfőn teszik közzé a katasztrófavédelem oldalán – tájékoztatott Mukics Dániel tűzoltó alezredes szóvivő.

 Közben a hosszúperesztegi önkormányzat közösségi oldalán már közzétette: július 15-én, hétfőn náluk már biztosan lesz földi szúnyogirtás központi keretből. A kezelés jövő hétfőn, a napnyugta utáni órákban valósul meg. Esős időjárás esetén július 16–17-re, keddre és szerdára tűzték ki a pótnapokat.

Itt írtunk arról, hogy jövő héten Sárváron kétszer várható szúnyogirtás: hétfőn a katasztrófavédelem végzi a földi irtást, a hét második felében pedig az önkormányzat által megrendelt légi szúnyoggyérítés várható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában