Helyi közélet

2024.07.14. 21:00

Tokorcs új látványossága: 77 éves helyi mesterember ajándéka

A helyi közösségtől, önkormányzatnál dolgozóktól kapott sok jóért kívánt "valamit" visszaadni a 77 éves Horváth Lajos, aki munkájával nem csak a tokorcsiakat nyűgözte le. Barcza Péter segített a villamossági munkák elvégzésénél.

Tömböly Ágnes

A felfelé szálló madarak azt szimbolizálják, ahogy az emberek megszületnek, majd eltávoznak Tokorcsról

Fotó: VN/Nagy Mária

"Ezért az egyedi, exkluzív 'kerítésért', műalkotásért nagy köszönet Horváth Lajos bácsinak! Aki teheti, nézze meg élőben! Gyönyörű" - írták a Tokorcsi Faluház Facebook-oldalán. 

Tokorcs
A faluháznál a főút mellett bárki megcsodálhatja Horváth Lajos térplasztikáját
Fotó: VN/Nagy Mária

Megtudtuk: a hetvenes éveiben járó Horváth Lajos és segítői időt, energiát nem kímélve dolgoztak az elmúlt napokban azért, hogy a szombati családi napra a látványos alkotás elkészülhessen. Lajos bácsit vasárnap telefonon értük utol. - Szerettem volna valamit visszaadni az önkormányzatnál dolgozóknak azért a sok jóért, amit kaptam - kezdte a mesterember, aki szabadkezet kapott, hogy kitalálja, mit készít a település számára. 

Először ki lett rajzolva, aztán lézervágógéppel lett kivágva az installáció. Ezután jöttek az alkotáson lévő madarak - abból jópárat megpróbáltam, hogy olyan legyen, ami nekem is tetszik, s gondolom, hogy másoknak is. Úgy szerettem volna, hogy a térplasztika azt mutassa, mint ahogy születnek az emberek, s aztán elmennek...

- avatott be minket az alkotási folyamat részleteibe Horváth Lajos, aki azt is elárulta, hogy bár a külső szemlélőnek úgy tűnhet, kész a térplasztika, valójában számára ez még nem egy befejezett darab. 

Kiemelte: Barcza Péter végezte a villamossági munkákat, aki minden eszközzel azon volt, hogy olyan legyen a végső, LED-es megjelenés, amilyet Lajos bácsi elképzelt. 

A 77 éves mesterember azt mondta: kihívásnak vette a feladatot, hiszen egész életében azt vallotta: az ember csak olyat csináljon, amihez kedve van, mert ha valamit nem szeret csinálni, akkor teljesen felesleges azzal foglalkoznia. Az igazi így születik: örömből, elhivatottságból. 

Horváth Lajos azzal zárta a beszélgetést: egy dolgot sajnál igazán, alkotását már nem láthatja felesége, akit négy évvel ezelőtt vesztett el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában