Múltidéző

2024.07.14. 07:00

Ki látott már síró vasembert? Így írt negyven évvel ezelőtt a Vas Népe és a Népsport

Ilyen még nem volt! Első ízben rendeznek hazánkban triatlonversenyt. 1984 június 9-én Szombathelyen bonyolítják le a „Vasi Vasember” tömegsport-akciót – írta meg a Vas Népe a 40 évvel ezelőtti beharangozójában.

Beszámoltunk róla a 40. MVD Szig Vasi Vasember triatlonversenyen a vasiak közül a férfiaknál legjobban Zsódér Zsolt, a nőknél Vörös Petra szerepelt. A résztvevőkre 1500 méter úszás, 40 km kerékpározás és a 10 km futás vár – amelynek teljesítése igazán embert próbáló feladat. Milyenek voltak a kezdetek? Fellapoztuk a Vas Népe é a Népsport 40 évvel ezelőtti lapszámát. 

Vas Népe
Vízben, azaz a szombathelyi Tó-fürdőben a Vasi vasember órási mezőnye. A Vas Népe arról írt, az ötlet szülőatyja Lovasi András a Vas megyei KISZ bizottság sportfelelőse.
Forrás: Arcanum

Az ötlet szülőatyja Lovasi András a Vas megyei KISZ bizottság sportfelelőse. 
- A közelmúltban a sportfilm-fesztiválon láttam a Vasember című amerikai filmet, amelyben a résztvevők 4 kilométert úsztak, 180 kilométert kerékpároztak és lefutották a maratoni távot. Ez adta az ötletet, hogy megyénkben is megpróbálkozzunk hasonló dologgal. Természetesen a távokat egy kicsit „magyarosítottunk”.  Ahhoz, hogy valaki megszerezze a „ Vasi Vasember ” büszke címét, 1000 métert kell leúszni, 50 kilométert kerékpározni., és 10 kilométert futni. A férfi szintidő, a női pedig 4 és fél óra.

Az írásból kiderült: - Messze várakozáson felüli. 60 -7 0 jelentkezőre számítottunk, ötszázon felül neveztek. Még Ausztriából, Jugoszláviából, Csehszlovákiából, is akadtak vállalkozók, akik indulni szeretnének. Mindenki nevezését nem is tudtuk elfogadni, főleg a szűk uszodai kapacitás miatt. Végül 270 férfi és 30 hölgy áll rajthoz jövő hét szombatján.

A verseny legidősebb résztvevője a 70 esztendős Jánosi Flóri bácsi lesz – derült még ki a cikkből. 

Megvolt az első verseny, nézzük miről tudósított a Vas Népe és a Népsport. 

Miért kapott mindenki diplomát? – címmel jelent meg az írás, amely elején felelevenítették újból az alapötletet.

Gratulációk hangzottak el, valamennyien azt kérték, hogy folytassuk, legyen hagyományos a Vasi Vasember. 

Schirilla György, a hosszútávfutás egyik nagy alakja még fia győzelme előtt mondta: - Gyerekek ez egy szuper rendezvény, olyan, mint a szuper maratoni. - Rám számíthattok, jövőre is jövünk, hozom az Óbuda Tsz gyerekeit.

Nagy vita folyt ugyanis arról, hogy mi legyen azokkal, akik nem értek célba négy, illetve négy és fél óra alatt. Ilyen 11 fő volt, de ők is megkapták a trikót és a diplomát,

Az külön öröm volt a rendezőknek, hogy a női győztes, Györgypálné Garami Éva szombathelyi. S az is, hogy Vasból mintegy negyvenen mondhatják Vasembernek magukat.

Ki látott már síró vasembert? – címmel jelent meg írás a Népsportban. Így írt, többek közt a tudósító: 

„Sorra érkeznek a versenyzők, s megkezdik körözésüket. A part és tó fölött átívelő híd dugig nézőkkel, és sok-sok „szakember” magyarázza a futás fortélyait. S őt olyan is akad, aki a sport egészséges voltáról tart előadást, természetesen talpig felöltözve. Eszembe jut, vajon hogyan köszönteném most a győztest.

A rajtnál még „vérszerződést kötő” női hármasból csak ketten érkeznek. A harmadik, a jó fél órával később befutó Horváth Rita sírva dünnyögi, hogy elromlott a kerékpárja. S ezért előre is küldte társait. Nehezen vigasztalódik , és csak arra mosolyodik el, hogy megjegyzem : - Ki látott  már síró vasembert?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában