Helyi közélet

2024.07.01. 17:04

Vasból indult a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

Vas vármegyei faluból indult a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatójának életútja.

Tömböly Ágnes

Dr. Zsigmond Gábor történész életpályája Vasb vármegyéből indult

Fotó: MW-archív/Magyar Nemzet/Mirkó István

Június derekán Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke jelentette be, hogy dr. Zsigmond Gábor, PhD történész, kulturális turisztikai szakközgazdász vezeti tovább a Magyar Nemzeti Múzeumot. 

Célom, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az örökségre és meglévő értékeire építkezve egy együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő, katalizátorként és kompetenciaközpontként is működő, a magyar kulturális örökséget nemzetközi térben is bemutató erős, lendületes intézménnyé fejlődjön

 - nyilatkozta a szakember. 

Dr. Zsigmond Gábor közel két évtizede dolgozik a hazai múzeumi ágazatban, múzeumvezetőként, főigazgató-helyettesként, projektvezetőként, valamint magyar és nemzetközi múzeumi szervezetek elnökségi tagjaként, vagy éppen elnökeként is tevékenykedik. Korábban fontos szerepet vállalt a budapesti nosztalgia villamosközlekedés elindításában, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum átfogó szakmai megújításában, illetve mintegy 40 hazai és külföldi kiállítás szervezőjeként, kurátorként, 15 könyv és több mint 100 tanulmány szerzőjeként és társzerzőjeként, magyarországi és nemzetközi konferenciák gyakori előadójaként, egyetemi óraadóként is az értékmegőrzés, tudományos népszerűsítés, kulturális turisztikai fejlesztések elkötelezett híve. 

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett több hazai és külföldi egyetem vendégelőadójaként elsősorban kulturális fejlesztésekkel, örökségmenedzsementtel, kiállításszervezéssel és Magyarország modernkori fejlődésével foglalkozik - írták szakmai életrajzában. 

Mi tesszük hozzá - nem kis büszkeséggel -, a már most is gazdagnak mondható életpálya alapjait dr. Zsigmond Gábor Vas vármegyében szerezte meg. A Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatójának születési helye Sárvár, életútja a sárvári járás mintegy 600 lelkes településéről, Sótonyból indult.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában