Népes, erős mezőny áll rajthoz

2024.07.03. 16:53

Szombaton rajtol a 40. Vasi Vasember triatlonverseny - Eddig ötszázötvenketten neveztek az erőpróbára – nyolc kiadó hely maradt - fotók

Szombaton rendezik meg a vasi megyeszékhelyen a 40. MVD Szig Vasi Vasember triatlonversenyt – idén is népes, erős mezőny áll rajthoz.

Tóth Gábor

Forrás: Szendi Péter

Az eseményt felvezető szerdai sajtótájékoztatón – amelynek a Deck Étterem adott otthont – részt vett többek között dr. Nemény András polgármester, Szegedi Attila a Magyar Triatlonszövetség elnöke, Danka Tamás a névadó MVD Szig Kft. vezetője, Kalmár Attila a szervező Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója, Lovasi András ötletgazda, az első versenyek szervezője, és két örökös Vasi Vasember, Garami Árpád és Kapolcsi Imre.

Elhangzott, hogy jubiláló eseményen szinte már „teltház” van: 378 egyéni versenyző (298 férfi, 71 nő) és 58 váltó alkotja a mezőnyt – vagyis egészen pontosan 552-en állnak rajthoz. A sajtótájékoztató pillanatában már csak nyolc nevezést tudtak elfogadni a szervező  Pannonsport Kft. munkatársai.

A résztvevőkre 1500 méter úszás, 40 km kerékpározás és a 10 km futás vár – amelynek teljesítése igazán embert próbáló feladat. Az úszást a Csónakázó-tóban teljesítik a versenyzők. A kerékpározás a Szombathely (Jókai út – Külső Nárai u.)  – Nárai – Pornóapáti – Horvátlövő – Vaskeresztes – Felsőcsatár – Narda – Bucsu – Szombathely (Dolgozók útja – Kenderesi u.) útvonalon halad. A futás pedig a Múzeumfalun halad át, egészen pontosan a versenyközpont – Kenderesi u. – Bartók B. krt. – Árpád u. – Múzeumfalu – Kenderesi u. – versenyközpont (négy kört kell teljesíteni) útvonalon. Továbbá közel 300 méteres szintkülönbséget is le kell küzdeniük a sportolóknak.

A versenyközpont a Bartók Béla körúton, az uszodával szembeni füves területen lesz kialakítva. Itt lesz a színpad, a frissítőpont, a befutókapu és a pihenőövezet. A depó a nagy létszám miatt a fedett uszoda parkolójába kerül.

A startpisztoly 11 órakor dürdül el: 11 órakor a férfiak, 11.15-kor a szenior férfiak (+40) és a nők, végül 11.30-kor a nők rajtolnak. Újdonság a 11.40-kor kezdődő „Próbáld ki a triatlont!” verseny. Azonban 9.30-kor lesz egy különleges rajt is: rajthoz áll a néhány évvel ezelőtt közlekedési balesete miatt kerekesszékbe kényszerült triatlonista, többszörös Vasi Vasember dr. Varjú Gábor állatorvos.

Érdekesség, hogy a befutót és a díjátadót élőben közvetíti az esemény facebook oldala és a Magyar Triatlon Szövetség yotube csatornája – először a verseny történetében. A férfi és a női abszolút 1-3. helyezettek pénzdíjban részesülnek – 420 ezer forint az összdíjazás. Az érdeklődőket, kísérőket szurkolókat különböző kiegészítő programok is várják.
A szervezők kérik a közlekedők türelmét az útlezárások miatt. A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy Szombathelyen 70 önkéntes, 28 rendőr és 14 polgárőr irányítja a forgalmat. A kerékpárverseny útvonalán, a falvakban összesen 50-en segédkeznek. Felsőcsatár külön említést igényel, hisz itt van a kerékpáros kör frissítőpontja, ahol évről évre 15 helyi lakos segédkezik, de Bucsuban, Horvátlövőn, Dozmaton, Náraiban és Vaskeresztesen is több önkéntes segíti a verseny zökkenőmentes lebonyolítását. 

Útlezárások, péntek: 23 órától csütörtök 18 óráig a Bartók Béla krt. Kenderesi és Árpád utcák közötti szakasza. Szombat: 11 órától 13 óráig a Bartók Béla krt. – Jókai Mór utca – Nárai út – Nárai külső út (Király Sportcentrumig vezető szakasza). A Nárai felől érkezők a Temesvár utcán át tudnak bejutni Szombathelyre. Az Erdei Iskola Batsányi Lajos utcák között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére. Vasárnap: 11.30-tól 15.50-ig a Nyestei út - Dolgozók útja, Liget utca – Kenderesi út. A 8901-es számú út felől érkező gépjárműveket a séi körforgalomnál a 89-es számú főútra terelik, nem lehet Oladra behajtani. A 89-es számú főút felől érkező gépjárművek elől a séi átkötő út a verseny ideje alatt le lesz zárva. A Muskátli út – Ernuszt Kelemen utak (körfogalom)között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére. A Dugovits Titusz út – Faludi F. utak között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére. Hétfő: 12:00 órától 15:30-ig az Árpád út – Liget út – Kenderesi út szakasz.

A lezárással érintett területeken, a lezárás idején a helyi járatos autóbuszok nem közlekednek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában