Augusztus 20.

2024.08.20. 16:42

Fekete Szabolcs Benedek az államalapítás ünnepén: "Nekünk van gyökerünk"

Az államalapítást és Szent István királyt ünnepelték Szombathelyen is augusztus 20-án, ahol előtt a Kálvária templomban mutatott be szentmisét Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök, majd megszelte és szétosztotta a hívek között az új kenyeret. Ezt követően a Szent István szobornál tartották meg a városi ünnepséget.

Polgár Patrícia

Fotó: Unger Tamás

Szent István király ünnepén Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mutatott be ünnepi szentmisét a szombathelyi Kálvária templomban. Szentbeszédében elmondta, a sok vesztes csatánk ellenére még mindig megvagyunk, nem adtunk fel. Úgy véli, Szent István királyunk megtanította nekünk, hogy ez a maroknyi kis nemzet hogyan tud talpon maradni. Elmondta, amikor ő palántát ültetett, kereste a talajt, hogy a gyökeret tudjunk ereszteni – ezt a gyökeret a kereszténységben találta meg. - Nekünk van gyökerünk Szent Istvánnak köszönhetően, tudunk élni, virulni. Legyünk zöldellő hajtásai ennek a nemzetnek! - szólított fel beszédében.

A szentmise kezdetén az új kenyeret cserkészek vitték az oltárhoz, amit aztán a segédpüspök atya áldott meg, a templomból kifelé a cserkészek kosarából vehettek magukhoz a hívek a megszentelt kenyérből.

Az ünnepi misét követően a templom alatti tér Szent István szobránál tartotta meg a városvezetés augusztus 20-ai ünnepségét, ami az országzászló felvonásával vette kezdetét. Közreműködött a 350. Számú Szent Márton Cserkészcsapat és az 51. Számú Sík Sándor Cserkészcsapat. Ünnepi beszédet Bokányi Adrienn tanácsnok mondott, majd zenélt a Bíborka és Bence duó, valamint Szombathely Város Koncert Fúvószenekara és fellépett az Ungaresca Táncegyüttes. A megemlékezés a Szent István-szobor megkoszorúzásával zárult. Az ünnepségen Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök és dr. Nemény András polgármester szelték fel a kenyeret és szétosztottak az ünneplők között.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában