Utánajártunk

2024.08.02. 20:00

Gyulladt fogának kezelésére kért időpontot a szombathelyi férfi – szeptember 30-nál előbb nem kapott

Fogtömésre kért időpontot olvasónk a szombathelyi Szent Márton utcai fogorvosi rendelőbe. Begyulladt foga, így – mint mondta – sürgős kezelésre lett volna szüksége, ám szeptember 30-nál előbb nem tudják fogadni.

Vaol.hu

Gyulladt fogával érkezett a szombathelyi fogászati rendelésre olvasónk

Fotó: Cseh Gábor

Szombathelyi olvasónk kereste fel a szerkesztőségünket, és kért segítséget. A 62 éves férfi a belvárosban lakik, a Szent Márton utcai fogorvosi rendelőhöz tartozik. Két és fél hete kiesett az egyik fogából a tömés, mostanra begyulladt foga, azt szerette volna, hogy szakorvos pótolja a tömést.

gyulladt fog
Gyulladt fogával érkezett a szombathelyi fogászati rendelésre olvasónk
Fotó: Cseh Gábor

A rendelőt először telefonon hívta hétfőn, utána személyesen is elment a rendelőbe. Azt a választ kapta, hogy szeptember 30-nál előbb nem tudják fogadni, szedjen fájdalomcsillapítót, és szombaton vagy vasárnap próbálkozzon az ügyeleten. Informálisan azt is közölték vele, hogy az egyik orvos felmondott a körzetben, a másik szülési szabadságra ment, a harmadik – helyettesítő orvos – pedig szabadságon van. Utána a Szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Intézetben érdeklődött a férfi, ahonnan elmondása szerint „eltanácsolták”, mondván, körzetileg nem oda tartozik.

Olvasónknál, aki nem engedheti meg magának a magánellátást, „elszakadt a cérna”: miért nem biztosított számára a fogászati ellátás. 

Gyulladt foggal mit tehetünk? 

Hogy lehet, hogy huzamosabb időre fogorvos nélkül marad a körzet? Mikor és hogyan rendeződik a helyzet? Mi lehet a megoldás a problémájára? – kérdeztük a szombathelyi önkormányzatot. 

Megkeresésünkre arról tájékoztattak, hogy a Szombathely Szent Márton utca 20. rendelőegységben lévő 5. számú felnőtt fogorvosi körzetet – dr. Felszeghi Nemes Tünde volt körzetét – 2024. február 1-jétől helyettesítéssel töltik be. A praxis működtetője a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ. A helyettesítést jelenleg három fogorvos végzi naponta három órában, napi váltással, biztosítva ezzel a fogászati alapellátás tekintetében jogszabályban előírt minimum rendelési időt. 

Lapunk is írt róla januárban a szombathelyi közgyűlés elé került beszámoló alapján: a Szent Márton utca 20. szám alatti 5. számú felnőtt fogorvosi rendelőben helyettesítéssel oldják meg a fogorvosi ellátást.

Mostani válaszlevelükben arról is hírt adnak, hogy az adott körzetben történő zökkenőmentes fogászati ellátás érdekében augusztusban egy további fogszakorvost vonnak be az ellátásba, a vele történő szerződéskötés folyamatban van. Továbbá, hogy amennyiben az érintett beteg ellátása az adott rendelőegységben nem megoldható, akkor a beteget átirányítják. Azzal zárják:

 (...) a fogadóorvossal a kezelés időpontjáról az adott körzet fogászati asszisztense egyeztet a beteg állapotának függvényében.


 




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában