Helyi közélet

2024.09.09. 07:00

Amikor az apátiak és az értékek találkoznak

Hármas ünnep volt szombaton Gencsapátiban: a település értéknapján főzőversenyt rendeztek, és otthont adtak az apáti települések találkozójának. Napközben a helyi kulturális egyesületek, este Vastag Csaba lépett színpadra.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Vadhúsból, csülökkel és füstölt szalonnával megbolondítva készült a pincepörkölt az Ószegi csapatnál. Mellé házi csalamádét, desszertnek házi rétest kínáltak. Abért Lajos és párja, Bajkai Ildikó minden évben részt vesz a gencsapáti főzőversenyen, azt mondják: már csak a társaságért és a jó hangulatér érdemes visszatérni. 

 

Éppen a helyi gasztronómiai értékek bemutatás az egyik célja az Érték Napjának, de ugyanígy a kulturális bemutatók során is “helyből” hívtak előadókat. A színpadi programok sorában közreműködtek a település intézményei és népművészeti csoportjai, a Csicsergő, Boróka együttesek, a Gencsapáti Félnótás Férfi Népdalkör, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes, a Big Mouse Band. Fellépett továbbá Katavics Enikő énekes és a Káosz Rock Band. 

Az értéknap egyben az apáti települések találkozójának is otthont, és az értékasztalokon keresztül pedig bemutatkozási lehetőséget adott. A Veszprém vármegyei Monostorapáti például a helyi gyümölcsből készült bort és pálinkát, és több kiadványt hozott magával. - Gyökereink részben az egyházi kultúrához, a település határában lévő Bencés monostorhoz kötődnek. A település elmúlt 900 évet meghatározta az erdő- és földművelés, valamint a település védjegyévé vált a rajta keresztül átfolyó Eger patak – tudtuk meg Takács Péter polgármesterről, aki fontosnak tartja, hogy az apátiak találkozójának hagyományát megőrizzék és továbbadják. 

Somogyapáti is több helyi értékkel érkezett: a faluban nagy sikerrel működő A Szakkör tanfolyamain készült alkotásokból válogattak, és a helyben működő gyümölcsoltó alapítvány is bemutatkozott. Kustos Irma elmonda, küldetésük, hogy a gyümölccsel kapcsolatos régi tudást visszavezessék a köztudatba. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában