Olimpia 2024

2024.08.04. 20:21

Így lett a szülinapos Halászból Ezüstös Bence Párizsban - nyilatkozattal

"A célom, hogy dobjak magamnak egy születésnapi ajándékot" - nyilatkozta a vasárnapi döntő előtt Halász Bence, a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője. Halász Bence a dobogóért szállt harcba a párizsi olimpián.

Sütő Dániel

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A pénteki selejtezőt röviden summázva leszögezte: a feladatot teljesítette. - Picit bezavart a csúszás, már a félórát is karcoltuk alulról - idézte fel a selejtezőt Halász Bence. 

HALÁSZ Bence
Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntõjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Stade de France-ban 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

 

Azért nem könnyű a selejtezőben bemelegítve tartani magát az embernek és folyamatosan koncentrálnak maradni ilyen izgalom mellett. És azért nekem ott volt a zabszem, ahol kellett neki lenni a három évvel ezelőtti kiesésem után...

- utalt arra a Szombathelyi Dobó SE nehézatlétája, hogy a tokiói játékokon nem sikerült bekerülnie a fináléba.

Halász Bence hatodikként jutott tovább a selejtezőből

Az első kísérletnél, amikor kiírták, hogy mekkora, már majdnem biztos volt, hogy meglesz a továbbjutás. De szerintem senki nem meri megkockáztatni egy olyan dobás után, amelyik nem közvetlen továbbjutást ér, hogy a másik kettőt kihagyja. Próbáltam arra rámenni, hogy kicsit feltérképezzem a dobókört, mert sokkal lassabb, fogósabb, nem lehet benne olyan gyorsan forogni, ahogy én szoktam. Kicsit át kellett állítani az agyamat - nyilatkozott a selejtezőről, amelyből 76,90 méteres eredménnyel hatodikként jutott tovább.


- Az volt a feladat, hogy bejussak a döntőbe és azért nem sok embernek adatik meg, hogy a születésnapján rendezik a döntőt... A célom az, hogy dobjak magamnak egy születésnapi ajándékot - mondta az 1997. augusztus 4-én született atléta.
Halász Bence kiemelte, vasárnap este egy teljesen más verseny kezdődik, amelyiken nem számít, hogy pénteken ki mekkorát dobott.

A döntő izgalmas pillanatairól itt számolunk be, kövesse tudósításunkat!

 

1. sorozat

A férfi kalapácsvetés döntőjét a lengyelek egyik óriása, Wojciech Nowicki kezdte, akinek a kalapácsa 77,42 méterig repült. Vele párhuzamosan a többiek is hasonló eredménnyel kezdtek be. Halász Bence negyedikként lépett dobókörbe és első nekifutásra egy biztató 77,58 méteres dobást produkált. Majd következett a másik lengyel, Fajdek (78,01), aztán Winkler (77,92). A 22 éves kanadai világbajnok, Katzberg alaposan berúgta az ajtót, olyannal nyitott, amivel valószínűleg már most olimpiai bajnoknak mondhatja magát... 84,12 méterig repült a szer, bődületesen nagy dobás.   

 

2. sorozat

A folytatásban a norvég Henriksen (79,18) és az ukrán Kokhan (79,39) lépett eggyel közelebb a 80 méteres álomhatárhoz, a két lengyel Nowicki és Fajdek is kisebbet dobott mint az első körben. Bence is javítani tudott, 78,84-gyel a negyedik helyre lépett fel. Katzberg szektoron kívül dobott, így maradt az élen a 84,12-es óriásdobásával. 

 

3. sorozat

A harmadik fordulóban nagyon sokan hibáztak, többségük mind szektoron kívüli dobás volt, Henriksen pedig a hálóba vágta kalapácsát. A mi szempontunkból nézve viszont a lehető legjobban alakult ez a sorozat, hiszen Bence nagyot, több mint egy métert javítva addigi legjobbján 79,97 méteres dobásával a második helyre jött fel. Öröm a köbön, ezen a viadalon az ezüst arannyal érne fel, Bence arca azonban továbbra is feszültnek tűnt, korántsem nyugodott meg a Szombathelyi Dobó SE klasszisa.  

 

4. sorozat

Az elsők között Kokhan és Fajdek léphetett újra dobókörbe, egyikük sem tudott Bencéhez közelíteni, előbbi 78,17-t, míg utóbbi 78,80-at dobott, ami ugyan addigi legjobbja volt a lengyelnek, de jócskán elmaradt Bence eredményétől. A szombathelyiek kalapácsvetője ismét kiválóan kivitelezett mozgás végén engedte el a szert, ami ugyan teljesen a 80 méteres vonalba csapódott, dobása azonban mégis három századdal maradt el addigi legjobbjától (79,94). Érdekesség, hogy Katzberg ebben és az előző sorozatban sem tudott érvényeset dobni, dehát megengedheti magának... 

HALÁSZ Bence; NÉMETH Zsolt
Halász Bence (b) és edzõje, Németh Zsolt a férfi kalapácsvetés döntõjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Stade de France-ban 2024. augusztus 4-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

5. sorozat

Ez már a hajrá, fogynak a lehetőségek, és úgy tűnt, a versenyzők koncentrációja és ereje is fogytán, hiszen az élmezőny tagjai rendre kisebb dobást produkáltak, mint a korábbi fordulókban. Egyre közelebb Bence az ezüsthöz! A Dobó SE altétája ugyan csak 77,66-ig repítette el a kalapácsot, de a lényeg, hogy senki sem került elé. Fajdek és Nowicki sem a régi, valahogy nem akar kijönni a lengyeleknek a lépés, de bánja kánya, keseregjenek ezen ők. 

Halász Bence ezüstérmes - 6. sorozat

Henriksen elengedi a kalapácsát, feladta az utolsó sorozatot, ezzel eldőlt, hogy Halász Bence biztosan éremmel zár! Kokhan dobókörbe lép, 79, 24 méterig tudja elhajítani a kalapácsot, ezzel az is biztossá vált, hogy Bence olimpiai ezüstérmes!!! De még egy dobása volt Bencének és túl is dobta a 80 métert, de valami oknál fogva dobásánál legalább 20 centivel kevesebbet mértek. 79,82 méterrel zárt, de 79,97 méterrel lett végérvényesen olimpiai ezüstérmes Halász Bence, a Szombathelyi Dobó SE klasszisa! Szép volt Bence, köszönjük Dobó SE! 

Halász: Kemény magyar legénynek tartom magam, megküzdök mindig mindennel

- Nagyon nehéz ilyenkor szavakba önteni azt, amit az ember érez, főleg azok után, hogy életem több mint a felét annak szenteltem, hogy ezeket a pillanatokat megélhessem. És akor, amikor ezek valóra válnak, nagyon nehéz mit mondani. Ez nem egy klisé, de tényleg éreztem az otthoniak és a lelátón helyet foglaló magyarok támogatását. Bár nem lett meg a 80 méter, de most itt a helyezés a fontos, leírhatatlanul boldog vagyok - nyilatkozta Halász Bence az M4 csatornának. 

 

HALÁSZ Bence
 Az ezüstérmes Halász Bence ünnepel a férfi kalapácsvetés döntõje után a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Stade de France-ban 2024. augusztus 4-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

- Nagyon izgultam, hiszen a három évvel ezelőtti tüske bennem volt, de most egy stabil, jól felépített versenyzést mutattam be, és ezt az eredményt szerintem mindenki előre aláírta volna. Katzberg nagyon készült az első dobásra, le akarta rendezni hamar ezt az egészet és ez sikerült is neki, de nyilván számára sem volt egyszerű ez a dobókör. Ahogy korábban mondtam, ez egy más dobókör volt, recés felülettel, ami fogta a cipő talpát, tehát nem lehetett simán, gördülékenyen forogni, de Katzberg ezt elsőre ki tudta zárni. Elsőre dobtam egy próbát, majd arra alapozva felépítettem a versenyzést, a többieket kérdezve elmondták, nekik is fura volt ez a dobókör, de ebben kellett versenyezni, a körülmények ugyanzok voltak mindenki számára. A kialakult helyzethez alkalmazkodni kellett, és ez a magyaroknak megy - folytatta a szombathelyi kalapácsvető.

Amit eddig az élet elvett tőlem a korábbi versenyeken, azt most visszaadta, nagyon szoros küzdelem volt, le a kalappal mindenki előtt. Ami a terhet illeti, nem titok, dobogós célokkal érkeztünk, egy élsportolónak ezt el kell viselnie, hogy éremért kell küzdenie. Ezt az teszi picit nehezebbé, hogy atlétikában nagyon kevesen vagyunk Magyarországon, de azt látom, hogy ez folyamatosan évről évre javul, de ez nem tesz rám olyan terhet, amit ne tudnék elviselni - kemény magyar legénynek tartom magam, megküzdök mindig mindennel és ezt most is bizonyítottam

- tette hozzá Halász Bence, aki azzal zárta gondolatsorát: - Nincs megállás, évekkel korábban elhatároztam, hogy mind a három világversenyből szeretnék egyet nyerni, az érmek száma szépen alakul, de nekem ez nem elég, én akarok lenni a legjobb.

 

Élő közvetítésünket lejjebb görgetve olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában